İçeriğe geç

Zimmet Suçları Nelerdir

Zimmet suçu ne demek?

Kamu görevlisinin, görevi dolayısıyla kendisine emanet edilen veya bakmakla yükümlü olduğu mal üzerinde, bilgisizlik veya başkaları aracılığıyla, haksız tasarrufta bulunması ve bu malı, bilgisi dışında zimmetine geçirmesi halinde zimmet suçu oluşur.

Zimmet suçunu kimler işler?

Zimmete para geçirme özel bir suçtur. Buna göre, zimmete para geçirme suçunu yalnızca kamu görevlileri işleyebilir. Ayrıca, Türk vatandaşı olmayan ancak Türkiye’de görev yapan yabancı görevliler bu suçun faili olamazlar. Bunun bir istisnası olarak, 2860 sayılı Kanun’un 28. maddesi örnek olarak gösterilebilir.

Zimmet nedir örnek?

Kısaca, mülkiyet, taşınır veya taşınmaz bir şey üzerindeki fiili kontroldür. Mülkiyetin devri, fiili kontrolün başka bir kişiye devredilmesidir. Örneğin; Zimmete para geçirme suçuna örnek olarak, bir cezaevi müdürünün cezaevi hesabına yatırılan parayı kendi hesabına aktarması verilebilir.

Zimmet suçu uzlaşma kapsamında mı?

Zimmete para geçirme suçu, kamu hukukuna göre tüzel kişiye karşı işlenen bir mali suç olduğundan uzlaştırma kapsamına girmez. Başka bir deyişle, zimmete para geçirme suçunu işleyen bir kişi uzlaştırmaya başvurarak cezadan kurtulamaz. Fiziksel hakaret ve darp gibi suçlarda ise uzlaştırma genellikle mümkündür.

Zimmet suçu kaç yıl yatar?

Zimmete para geçirme suçu kaç yıl sürer? “Resmi sıfatıyla kendisine emanet edilen veya koruma ve gözetimini sağlamakla yükümlü olduğu kendi veya başkasının malını zimmetine geçiren bir memur, beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Zimmet suçu yüz kızartıcı suç mudur?

Zimmet, yolsuzluk, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas vb. gibi iğrenç suçlar “. olarak sayılmıştır. Bazı özel kanunlarda ise “iğrenç suç”, “iğrenç eylem”, “iğrenç iş” olarak kullanılmıştır.

Zimmet suçunda etkin pişmanlık var mı?

“Zimmet suçunda etkin pişmanlık” maddesinde ise; Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi hâlinde, verilecek ceza üçte iki oranında indirilir.

Basit zimmet nedir?

Dolandırıcılık, suç işlendikten sonra zimmete para geçirme suçunun yeniden inşa edilmesini önlemek için işlenirse, ağırlaştırılmış zimmete para geçirme suçudur. Dolandırıcılık eylemi basit bir inceleme, araştırma veya karşılaştırma yoluyla ilk bakışta kolayca ve açıkça yeniden inşa edilebiliyorsa, ağırlaştırılmış güveni kötüye kullanma suçu değil, basit güveni kötüye kullanma suçu mevcuttur.

Zimmet suçuna hangi mahkeme bakar?

Zimmete para geçirme suçundan kamu davası açmaya yetkili mahkeme Yüksek Ceza Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme suçun işlendiği mahkemedir. Güveni kötüye kullanma suçu 15 yıllık zamanaşımına tabidir.

Zimmet suçunda Hagb verilir mi?

Zimmet suçunda ceza indirimi varsa ve ceza iki yıl veya daha az ise HAGB kararı verilebilir.

Zimmet suçu zamanaşımı ne zaman başlar?

Zimmet suçunda zamanaşımı: Görevi ihmalden kaynaklanan inceleme suçunda zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl, cezalarda zamanaşımı ise failin kesin kararından itibaren 10 yıldır.

Zimmet suçu memuriyete engel mi?

249) Hüküm giymiş kişiler Devlet Memurları Kanunu’nda zimmet suçundan hüküm giymiş olanlar, memuriyetten çıkarılmayı gerektiren hükümler ile memuriyetin sona ermesini gerektiren hükümler arasında sayıldığından, zimmet suçundan hüküm giymiş olanlar hiçbir şekilde memur olamazlar, zira bunlar süresiz olarak yasaklanmışlardır.

Zimmet suçunun mağduru kimdir?

Zimmet suçunda mağdur yoktur ancak suçun kamusal itibarını kaybetmesi nedeniyle mağdurunun devlet olduğu kabul edilmektedir.

Zimmet kimlere yapılır?

Zimmete para geçirme suçunun ön koşulu, suçun konusunun kamu görevlisine görev bilinciyle devredilmesi veya kamu görevlisinin bu malın korunması ve gözetiminden sorumlu olmasıdır. Kişinin genel olarak istihdam edilmesi yeterlidir; özel olarak bu görev için istihdam edilmesi gerekli değildir39.

Bankada zimmet suçu nedir?

Zimmet suçu, Türk Ceza Kanununun 247. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre; “Görevleri dolayısıyla kendisine emanet edilen veya korunması ve gözetimi kendisine ait olan malları zimmetine geçiren kamu görevlisine beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.”

Zimmet olayı nedir?

Kamu görevlisinin, görevi dolayısıyla kendisine tevdi edilen malları, görev kapsamı dışında tasarruf etmesi ve zimmetine geçirmesi halinde, bu malları kendisi veya başkası tarafından kötüye kullanması, güveni kötüye kullanma suçunu oluşturur.

Zimmet hukukta ne demek?

Zimmetine geçirme, kamu görevlisinin görevi gereği kendisine emanet edilen veya korumak veya gözetmekle yükümlü olduğu bir şeyi edinmesidir. Kötüye kullanma, failin, geçici bir süre kullandıktan sonra geri vermek niyetiyle emaneti kendi sorumluluğu altında tutmasıdır.

Zimmet kimlere yapılır?

Zimmete para geçirme suçunun ön koşulu, suçun konusunun kamu görevlisine görev bilinciyle devredilmesi veya kamu görevlisinin bu malın korunması ve gözetiminden sorumlu olmasıdır. Kişinin genel olarak istihdam edilmesi yeterlidir; özel olarak bu görev için istihdam edilmesi gerekli değildir39.

Zimmetine para geçirmenin cezası nedir?

“Emniyete aykırı davranan memura beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Kaynak: dike.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir