İçeriğe geç

Yağmur Sözcüğü Türemiş Mi

Yağmur türemiş midir?

Bu kelime, Eski Türkçe yaġ- fiilinden, Eski Türkçe eki +mUr ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür. Marcel Erdal, Alttürkische Wortbildung s. 389.

Yağmur Türkçe bir kelime midir?

Yağmur kelimesi, gerçek anlamının yanı sıra mecaz ve coğrafi anlamlarıyla da kullanılan bir kelimedir. Aslen Türkçe bir kelimedir. Genel olarak, havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı halde yeryüzüne düşmesi anlamına gelir.

Doğa sözcüğü türemiş mi?

Doğa (Türkçe doğ- fiilinden) İnsan yaratımının dışında kalan, kendiliğinden var olan, sürekli değişen ve dönüşen tüm fiziksel evren ve onun kendiliğinden işleyişi.

Hangisi türemiş kelimedir?

Örnek: göz (isim) > gözlemlemek- (fiil) > izlemek (isim) > gözlemlemek- (fiil) kendi (isim) > özlemek- (fiil) > özlem (isim)

Salatalık kelimesi türemiş mi?

Peki salatalık kelimesi nereden geliyor? Bu kelime Latince “sal” kökünden gelir ve “tuz” anlamına gelir. İtalyancadaki kullanımı da dilimize salad kelimesinden “tuzlu sebzeler, salatalıklar (mod. insalata)” olarak geçmiştir.

Bulut kelimesi türemiş midir?

Bulut – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bulıt “bulut” kelimesinden türemiştir.

Yağmur nedir TDK?

TDK sözlüğü ne anlama geliyor? Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Yağmur ismi, çok sık düşen ve gelen bir şey anlamına gelmektedir. Ayrıca hava yüzeyindeki su buharı kütlelerinin soğuk tabakasında yoğunlaşarak yeryüzüne düşen sıvı yağışa yağmur denir.

Yağmur ismi hangi kökenlidir?

Yağmur ismi hem kız hem de erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Yağmur kelimesi aslen Türkçe bir kelimedir.

Yağmur özel isim mi?

Dilimizde bazı kelimeler bir durumu veya eylemi ifade eder ve özel isim olarak kullanılır. Bu isimlerden biri Yağmur’dur. Yağmur kelimesi kızlar tarafından çok tercih edilir.

Türemiş sözcük nasıl olur?

Sözcüğün ek aldığı biçime gövde adı verilir. Köke başka bir yapım eki eklenirse ortaya çıkan sözcüğe gövdeden türemiş sözcük denir. Başka bir deyişle, isim veya fiil kökü olan bir sözcüğe gelen her iki yapım eki de yapım ekiyse, sözcük, yapım eki ilk yapım ekinden sonra gelen gövdeden türemiş sayılır.

Ağaç türemiş bir sözcük müdür?

Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “g” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, verilen sözcüklerdeki -aç ekinin birliği de bilinmektedir.

Ekmek kökü nedir?

Türkçe-Türkçe “ekmek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe “ötmek” veya “yapmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe üt- “alevlerde kızartmak” fiilinden, Eski Türkçe +(A)mAk ekinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Türemiş olup olmadığını nasıl anlarız?

Yapım eki almayan fiillere basit fiiller, bir veya daha fazla yapım eki alan fiillere ise türemiş fiiller denir. Bileşik fiiller iki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşur. kalemler, süt, gözüm, kağıt, halı, yürümek, gördüm, oynamak…

Balık türemiş mi?

Balık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe balık “1. “Çamur, sümük, 2. balık (su canlısı)” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe bal – “bağlamak, takılmak” fiilinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Muhtemelen Eski Türkçe bal- fiilinin bir çağrışımıdır, “yapışmak, sümüksü olmak” gibi bir şey.

Çiftçi türemiş mi?

Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili esas olarak 11. yüzyılda kullanılmıştır. 11. yüzyıldan sonra ek- fiili ile değiştirilmiştir. Aynı şekilde bu fiilden türetilen arıγçı “çiftçi, köylü” ismi de ekinçi ismi ile değiştirilmiştir.

Susuz türemiş kelime mi?

Türemiş kelimeler bir veya daha fazla türetme eki alır. Örnekler: susuzluk.

Islak türemiş mi?

Orta Türkçe ısla – veya termal – “sulamak, ıslatmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Eski Türkçe suvla- veya suvul- fiiliyle ilişkilidir. Bu fiil, Türkçe eki +lA- ile Eski Türkçe suv “su” kelimesinden türemiştir.

İsim kökünden türemiş ne demek?

İsimlere ve fiillere eklenen eklerle oluşturulan kelimeler türemiş isimlerdir. Türemiş isimler hem olumlu hem de olumsuz anlamlara sahip olabilir. Örneğin, -less son ekiyle “Parasız” kelimesi olumsuz bir anlama sahiptir. Umutlu kelimesi olumlu anlamları olan türemiş isimler için bir ön ek olarak kullanılabilir.

Kıskanç türemiş mi?

Eski Türkçe kizġan – veya kisġan – “cimri olmak, esirgemek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe Kızıġ veya Kısı kelimesinden, Eski Türkçe eki +(g)An- ile türemiştir.

Kaynak: infs.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sendegel.com.tr