Vitiligo hangi bölgelerde olur?
Vitiligo insan vücudunun herhangi bir yerindeki cildi etkileyebilir. Etkilenen bölgeler arasında saç veya ağzın içi bulunur. Normal koşullar altında, insan vücudundaki saç ve cilt rengi melanin tarafından belirlenir.
Vitiligo organlara zarar verir mi?
Bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece cildin görünümünü etkileyen vitiligo, hastalarda herhangi bir fizyolojik soruna neden olmaz. Hastalığın boyutu ve cilt yüzeyindeki lekeler hastadan hastaya değişir. Tedavi, cildin eski rengine kavuşmasına yardımcı olan yöntemleri içerir.
Vitiligo olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Vitiligonun en karakteristik belirtisi şüphesiz cilt renginin parça parça açılması ve beyaz, parça parça bir görünümdür. Ancak saç derisindeki, kirpiklerdeki, kaşlardaki ve sakaldaki saçların erken açılması veya grileşmesi de vitiligonun belirgin belirtileridir.
Vitiligo her yere yayılır mı?
Halk arasında “ağartma hastalığı” veya “ala hastalığı” olarak da bilinen bu hastalığın tıbbi adı “vitiligo”dur. Vitiligo bulaşıcı bir hastalık değildir ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak kollar, bacaklar, yüz ve genital bölge gibi sıklıkla güneşe maruz kalan bölgelerde daha yaygındır.
Vitiligo ilk nasil baslar?
Vitiligo nasıl teşhis edilir? Genellikle vitiligo, birkaç ay boyunca vücuda yayılabilen küçük lekeler olarak başlar. Vitiligoda oluşan hafif lekeleri çıplak gözle görmek kolaydır, ancak bu lekelerin vitiligodan kaynaklandığından emin olmak için ultraviyole ışık yayan bir Wood lambası kullanılabilir.
Vitiligoyu ne durdurur?
Vitiligoyu ne durdurur? Vitiligonun ilerlemesini durduracak bir tedavi yoktur, ancak bazı tedavi seçenekleri hastalığın yayılmasını yavaşlatabilir veya durdurabilir: Topikal ilaçlar: Kortikosteroidler ve kalsinörin inhibitörleri gibi. Fototerapi: UVB tedavisi veya PUVA tedavisi.
Vitiligo cinselliği etkiler mi?
Vitiligo, etkilenen vücut bölgesine (el, ayak, yüz ve genital bölge) bağlı olarak hastalarda duygusal sıkıntıya neden olabilir. Vitiligo hastalarında anksiyete bozuklukları, sosyal fobiler, cinsel işlev bozukluğu ve obsesif-kompulsif bozukluklar yaygın olarak görülebilir (5, 6, 7).
Vitiligo üzüntüden olur mu?
Bu hastalıklar tedavi edilirse vitiligo da düzelir. Ülkemizde en sık görülen sebep, insanların hassas kişilik yapıları nedeniyle ortaya çıkan ve psikolojik üzüntü, umutsuzluk, ayrılık, aile veya iş sorunları gibi sebeplerden kaynaklanan üzüntüdür. Vitiligo genetik olarak geçen bir hastalık mıdır?
Vitiligo kansere dönüşür mü?
İç organların bir hastalığı olmasa da tiroid hastalığı, pernisiyöz anemi, Addison hastalığı, sedef hastalığı, diyabet ve alopesi gibi bazı otoimmün hastalıklar vitiligo ile birlikte görülebilir. Vitiligonun cilt kanserine dönüşme riski yoktur.
Vitiligo kan tahlilinde çıkar mı?
Bu genellikle ultraviyole ışık yayan özel bir lamba kullanılarak yapılır. Aynı zamanda, vitiligoyu teşhis etmek için hastanın tıbbi geçmişi incelenir, bir deri örneği alınır ve biyopsi yapılır. Vitiligoya neden olan başka altta yatan durumların olup olmadığını kontrol etmek için bir kan testi de istenebilir.
Vitiligo Cesitleri var mı?
Vitiligonun iki ana türü vardır: Segmental olmayan vitiligo. Segmental vitiligo.
Vitiligo kendiliğinden durur mu?
Vitiligo için hala kesin bir tedavi yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden gerileyebilir (yaklaşık %15-25). Yüz lezyonları için tedavi şansı daha yüksektir ve uç noktalara (parmaklar, ayaklar, genitaller vb.) ulaştığımızda genellikle başarı şansı azalır.
Vitiligo ne tetikler?
Stres, vitiligoyu tetikleyen başlıca faktörlerden biridir. Vitiligo hastaları genellikle hastalıklarının başlangıcını kazalar, aile üyelerinden birinin kaybı, iş değişikliği veya ciddi hastalık gibi hayatlarındaki ani değişikliklere ve kriz zamanlarına bağlarlar.
Vitiligo iyileşen var mı?
Vitiligodan tam iyileşme nadirdir ve nüksler yaygındır. Vitiligo tedavilerine yanıt verme şansı yaklaşık %40-50’dir. Vitiligo çocukluk çağında daha iyi ilerler ve tedaviye daha iyi yanıt verir. Ayrıca, tam iyileşme şansı yetişkin hastalara göre daha yüksektir.
Vitiligo temasla bulaşır mı?
Hastaların yarısı 20 yaşından önce hastalığa yakalanıyor. Vitiligo kalıtsal olabilir, ancak bulaşıcı bir hastalık değildir.
Vitiligo Cesitleri var mı?
Vitiligonun iki ana türü vardır: Segmental olmayan vitiligo. Segmental vitiligo.
Vitiligo hastalığını ne tetikler?
Vitiligonun nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bazı hipotezler, genetik, bağışıklık sisteminin bilinmeyen nedenlerle vücudun kendi renk hücrelerini yok etmesi (otoimmünite), sinir sistemi ve hücrelerin kendini yok etmesi gibi nedensel faktörlere odaklanmaktadır.
Vitiligo üzüntüden olur mu?
Bu hastalıklar tedavi edilirse vitiligo da düzelir. Ülkemizde en sık görülen sebep, insanların hassas kişilik yapıları nedeniyle ortaya çıkan ve psikolojik üzüntü, umutsuzluk, ayrılık, aile veya iş sorunları gibi sebeplerden kaynaklanan üzüntüdür. Vitiligo genetik olarak geçen bir hastalık mıdır?
Vitiligo aniden çıkar mı?
Vitiligo nasıl başlar ve nasıl ilerler? Vücudun çeşitli yerlerinde aniden ortaya çıkabilen veya zamanla daha belirgin hale gelebilen cilt renginin açılması görülür. Koyu tenli kişilerde kolayca fark edilebilir. Açık tenli kişilerde özellikle yazın bronzlaştıktan sonra fark edilir.
Kaynak: hospitour.com.tr