İçeriğe geç

Tasavvufta Latîfe Ne Demek

Letâif nedir tasavvufta?

Arapça Latifa’nın çoğulu. Latifa anlamına gelir. Lataif-e-sitta (Arapça: اللطائف الستة) Sufi ruhani psikolojisinde, özel algı organları, deneyimler veya eylemlerle ilgili ince insan yetenekleridir.

Letaifler hangi peygamberdir?

Hz. Adem’in ulaşmak istediği manevi incelikte Hz. Nuh ve İbrahim’in gizli tarihinde Hz. Musa’nın Hafi zekasında Hz. İsa’nın soyundan gelenlerde ise tüm inceliklerin en incesi Hz. Peygamber seviyesinde olduklarına, yani bir koruyucu konumuna ulaştıkları düşünülür.

İslamda Latife ne demek?

Sözlükte “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte” anlamlarına gelen Latife (çoğulu letâif), sözle anlatılması zor, ince bir anlamı olan bir kavram, gönülde doğan bir duygu; güldürecek tuhaf bir söz ve tuhaf bir hikâyeyi ifade eder.

Letâif ahfa ne demek?

Daha sonra bazı şeyhler bu tertibi daha ayrıntılı olarak dile getirmişlerdir: “kalp” sol göğüsün iki parmak altına, “ruh” sağ göğüsün iki parmak altına, “sır” sol göğüsün iki parmak üstüne, “hafî” sağ göğüsün iki parmak üstüne, “ahfa” göğsün orta veya üst kısmınadır.

Letâif zikri nasıl yapılır?

Nakşibendi yolunun büyükleri, kalp virdini başarıyla tamamlayan herkese Letaif Virdi verir. Bu zikre “Allah” adı verilir. 23.000 ile başlar ve 101.000’e kadar çıkar. Mürşid, bu zikrin okunma zamanına karar verir ve sırasını kendisi takip eder. Letaif virdi altı latifa üzerine çizilir.

Letâif zikrine ne zaman geçilir?

21.000’den sonra 23.000’e atlar ve Letaif zikri başlar. Letaif zikri 101.

Letaiflerin rengi nedir?

Tehânevî de müminin bu ince formla zikir yapmaya başladığında kendine has bazı renklerin ortaya çıktığını anlatmıştır: Ruhun rengi sarı, kalbin rengi kırmızı, ruhun rengi beyaz, sırrın rengi yeşil, hafînin rengi mavi, ahfanın rengi ise siyah olup göz bebeği şeklindedir.

Ruhun 3 makamı nedir?

İnsanın ruhu üç tabakadan oluşur; Revani akıl, Sultani akıl, Nurani akıl.

Letaifler sır nedir?

Letaif’in son aşamasıdır ve “en gizli sır” anlamına gelir. Diğer ince elementler ateş, su, hava, toprak ve ruhtur. Ruh dışındaki maddelere de anasır-ı erba denir.

Rûhun mertebeleri nelerdir?

Bu yönteme dayanarak Semennûdî, ruhu yedi sınıfa ayırmıştır: emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziyye, marziyye ve kâmile. Bu yedi seviyenin her birinde, takipçi “La İlahe illallah”, “Allah”, “Hû”, “Hakk”, “Hayy”, “Kayyûm” ve “Kahhâr” adlı Allah’ın yedi ismini zikreder.

Tasavvufta ahfa nedir?

Kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ diye sıralanan “letâif-i hamse”lerin sonuncusuna verilen isim. Son “Atvâr-ı seb’a”ya Ahfâ denir. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında seyir metodu.

Tasavvufta sır nedir?

Bir sır, belki de açığa çıkarılmaması gereken bir şeydir. Ancak, halk bilgeliğinde, sırrın anlaşılmaz ve çözülemez olması yalnızca Tanrı’nın isteğidir. Allah’ın isteğine göre anlaşılamayan, anlaşılamayan veya çözülemeyen hiçbir gizli yön, gizli taraf veya durum yoktur.

7 letâif Nedir?

İnsanda 7 tane incelik vardır. Bunlar; kalp, akıl, sır, hafi, ahfa, nefs, ruh.

Kalbin 7. mertebesi nedir?

Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.

Alnın ortasında ne var?

Epifiz bezi, beynin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunu üreten ve salgılayan çam kozalağı şeklindeki bir endokrin bezidir.

Kalbin 7. mertebesi nedir?

Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınmıştır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.

Letaifler sır nedir?

Letaif’in son aşamasıdır ve “en gizli sır” anlamına gelir. Diğer incelikler ateş, su, hava, toprak ve ruhtur. Ruh dışındaki maddelere de anasır-ı erba denir.

Rûhun 3 makamı nedir?

İnsanın ruhu üç tabakadan oluşur; Revani akıl, Sultani akıl, Nurani akıl.

Letaiflerin renkleri nelerdir?

Tehânevî de müminin bu ince formla zikir yapmaya başladığında kendine has bazı renklerin ortaya çıktığını anlatmıştır: Ruhun rengi sarı, kalbin rengi kırmızı, ruhun rengi beyaz, sırrın rengi yeşil, hafînin rengi mavi, ahfanın rengi ise siyah olup göz bebeği şeklindedir.

Kaynak: ashoka.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir