Redistribüsyon ne demek farmakoloji?
Yeniden dağıtım; Bir etkiyi durdurma mekanizmasıdır. Metabolizma veya atılımla ilgisi yoktur. Yeniden dağıtım; İntravenöz veya inhalasyon yoluyla uygulanan lipofilik ilaçlar bundan muzdariptir.
Biyotransformasyon nedir farmakolojide?
İlaçların organizmada enzimlerin etkisi altında kimyasal değişimler sonucu yeni, genellikle daha polar bileşiklere dönüşmesine biyotransformasyon veya metabolizma denir.
Eliminasyon nedir farmakolojide?
Eliminasyon. Bu, ilacın ve/veya metabolitinin idrar, safra ve nefes gibi yollarla vücuttan atılmasıdır. Bu işlev esas olarak böbrek atılımı ile gerçekleştirilir.
İlk geçiş etkisi nedir farmakolojide?
İlk geçiş etkisi (veya ilk geçiş metabolizması) ilaç metabolizmasında bir fenomendir. Hepatik portal vasküler sistemi gösteren bir çizim. Bir ilaç yutulduğunda, sindirim sistemi tarafından emilir ve dolaşım sisteminden karaciğere geçer. Karaciğer birçok ilacın metabolizmasından sorumludur.
İlacın atılım yolları nelerdir?
Safra ile emilmeyen ve sindirim sistemi yoluyla atılan ilaçlar dışkıyla atılır. •Gazlar ve buharlar akciğerler yoluyla atılır. Süt, ter, tükürük ve deri de ilaçlar için atılım yollarıdır. •İdrarın pH’ı ilaçların iyonizasyon durumunu önemli ölçüde etkiler.
Farmakolojide iyon tuzağı nedir?
İyon tutucu iyonizasyonu artırarak yeniden emilimi (vücutta kalmasını) önler. Genellikle zehirlenme durumlarında zehir/ilaçları uzaklaştırmak için faydalıdır.
Konjugasyon nedir farmakolojide?
Konjugasyon; Bakterilerde genetik materyalin aktarılması yöntemlerinden biridir. Donör hücrenin DNA’sının tamamının veya bir kısmının doğrudan temas veya seks pili yoluyla alıcı hücreye aktarılmasını içerir.
İndüksiyon nedir farmakolojide?
İNDÜKSİYON Hastanın bilincini kaybettiği, baygın hale geldiği ve anesteziye girdiği döneme “indüksiyon” denir. Uyanma, beyindeki anestezik konsantrasyonunun azalmaya başlamasıyla başlar. Anestezinin beyinden ve dolaşım sisteminden atılma yöntemi, kullanılan anesteziye bağlıdır.
İnhibisyon nedir farmakolojide?
İNHİBİSYON. Vücudun dış yüzeylerine, örneğin deri ve mukoza zarlarına ulaşan sinir uçlarının dışarıdan gelen mekanik, fiziksel veya kimyasal etkenlerle uyarılması ve bu uyarının refleksif olarak beyin sapındaki solunum merkezine veya kalp atışlarına ulaşması ve solunumun veya dolaşımın durmasıyla oluşan ani ölüme “duraklamayla ölüm” denir.
Absorbsiyon nedir farmakolojide?
İlaçların vücut üzerindeki etkilerini ve etki mekanizmalarını inceler. EMİLİM: İlaçların, uygulandıkları bölgeden kan veya lenf yoluyla sistemik dolaşıma girmesidir.
İnaktivasyon nedir farmakolojide?
Detoksifikasyon; İlaç inaktivasyonu, ilaçların kimyasal bir değişimden sonra etkisiz hale gelmesiyle meydana gelir.
Adme nedir farmakolojide?
ADME, emilim, dağıtım, metabolizma ve atılım için dört harfli kısaltmadır (kısaltma) ve öncelikle farmakokinetik ve farmakoloji gibi alanlarda kullanılır. Dört harf, belirli bir ilacın vücutta zamanla nasıl etkileşime girdiğini ölçen tanımlayıcıları temsil eder. ADME, emilim, dağıtım, metabolizma ve atılım için dört harfli kısaltmadır (kısaltma) ve öncelikle farmakokinetik ve farmakoloji gibi alanlarda kullanılır. Dört harf, belirli bir ilacın vücutta zamanla nasıl etkileşime girdiğini ölçen tanımlayıcıları temsil eder.
Pharmacokinetics nedir?
Farmakokinetik (Antik Yunanca pharmakon “ilaç” vekineticos “etkinleştirmek, etkinleştirmek” kelimelerinden gelir; bkz. kimyasal kinetik), bazen PK olarak kısaltılır, vücudun belirli bir maddeyi uygulandıktan sonra nasıl etkilediğini açıklamaya adanmış bir farmakoloji dalıdır (Antik Yunanca pharmakon (“ilaç” ve “kineticos” “etkinleştirmek, etkinleştirmek” kelimelerinden gelir); bazen PK olarak kısaltılır, vücudun belirli bir maddeyi uygulandıktan sonra nasıl etkilediğini açıklamaya adanmış bir farmakoloji dalıdır.
Sülfatasyon nedir?
Sülfatlama: Bu reaksiyona sülfat konjugasyonu da denir ve genellikle suda çok çözünür olan bir sülfürik asit esteri üretir. Reaksiyon, esas olarak karaciğer, böbrek, bağırsak yolu, akciğerler, trombositler ve beyinde bulunan sülfosiltransferazlar tarafından katalize edilir.
Parenteral yol ne demek?
Enteral ve parenteral beslenme özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme sindirim sisteminde uygulanırken, parenteral beslenme damar yoluyla uygulanır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme hastanın durumuna bağlı olarak uygulanır.
Rezistans nedir farmakolojide?
Antibiyotiklere direnç (direnç) Bazı bakteri türleri belirli bir antibakteriyel ilaca karşı doğal olarak dirençlidir. Buna doğal direnç denir. Bir ilaca dirençli olan bir bakteri türü, benzer kimyasal yapıya ve etki biçimine sahip başka bir ilaca da dirençlidir. Buna çapraz direnç de denir.
Sistemik etki nedir?
b-Sistemik etki; İlacın kan dolaşımına girdikten sonra organizma üzerindeki etkisidir. c-Seçici etki; İlaçların kan dolaşımına girdikten sonra spesifik bir organ üzerinde etkisidir. 2-Yan etki; İstenmeyen etkidir.
Serbest fraksiyon ne demek tıp?
Bebeğin serbest DNA’sının annenin kanına ne ölçüde geçtiği de serbest fetal DNA testinin sonucunu yorumlamada önemlidir. Bu aktarımın ölçüsüne fetal fraksiyon denir.
İlaçlar nerede metabolize olur?
İlaç metabolizmasında en önemli organ karaciğerdir. Akciğer, böbrek, bağırsak mukozası, kan, plasenta ve benzeri yapılardaki enzimler de ilaç metabolizmasına katkıda bulunur.
Kaynak: hisi.com.tr