İçeriğe geç

Masa Büyük Ünlü Uyumuna Uyuyor Mu

Büyük ünlü uyumuna uymayan ekler nelerdir?

-gil, -ken, -leyen, -mtırak, -yor ekleri ana ünlü uyumuna uymamaktadır: Akşam-leden, bakla-gil-ler, bilgi-ken, ekşi-mtırak, Yürü-yor vb. -daş (-taş) eki bazı kelimelerde büyük ünlü uyumuna karşılık gelmemektedir: din-daş, bilgi-daş, sosyal-taş, ülkü-daş vb.

Büyük ünlü uyumu nerede aranmaz?

Alıntı sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, kuvvet, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret.

KPSS’de büyük ünlü uyumu var mı?

Eğer bir soruda majör ünlü uyumuna uymamanın nedeninin diğerlerinden farklı olduğu söyleniyorsa, bu 7 ekten birine sahip bir kelime arayın. Türkçede 8 ünlü harf vardır. Minör ünlülerin uyumu, bir kelimedeki ünlülerin düz veya yuvarlak ve dar veya geniş olmasına bağlıdır.

Büyük ve küçük ünlü uyumuna aykırılık nedir?

Majör ünlü uyumuna uymayan ekler. Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlaştırılır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşamları, nabız, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken gibi.

Büyük ünlü uyumu kuralı nedir?

– e, i, ö, ü, küçük ünlüler Bu harflerin başlangıcına ve sonuna bağlı olarak büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Büyük ünlüyle başlayan sözcük aynı şekilde devam etmeli ve büyük ünlüyle bitmelidir. Aynı şekilde sözcükteki tüm harfler ünlüye göre büyük ünlü olmalıdır.

Küçük ünlü uyumuna uymayan sözcük nedir?

Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: palm, avurt, mud, shell, kavuk, melon, roasting, reunion, tossing, rain, vb. Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu aranmaz: actor, alcohol, label, typewriter, acceptance, doctor, cheeky, important, creditor, music, professor, radio, dignified, vb.

Hangi kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar?

Düşük sesli harfler a, ı, o ve u’dur ve ince sesli harfler e, i, ö ve ü’dür. İnce veya kalın olsun, tüm sesli harfleri olan kelimeler, üst sesli harfler için uyum kuralını izler. Örnekler: “Swing”, “Pillow”, “Laurel”, “Seed”.

Kalın ünlüler nelerdir?

1. Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2. İnce ünlüler: e, i, ö, ü

Tek heceli kelimelerde büyük ünlü uyumu aranır mı?

– Tek heceli sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Yabancı sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı yoktur. – Türkçe sözcüklere eklenen bazı ekler büyük ünlü uyumu kuralını ihlal eder. Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri dahildir.

Hangisinde ünlü uyumu aranmaz?

4. -gil, -ken, -leyen, -mtırak, -yor ekleri büyük ünlü uyumuna uymuyor: Akşam-lez. baklagiller. çalışırken.

Büklüm ünlü düşmesi var mı?

Bazı iki heceli sözcüklerin eki ünlüyle başladığında ikinci hecedeki dar ünlüler atlanır: ağız / ağız, alın / alın, çığlık / bağırsak, ben / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boyun, yan / yan, burun / burunlar, burun / burunlar, göğüs / göğüs, kalp / yürek, göbek / göbek, oğul / oğul; dönüş- / dönüş-, …

Bana sana hangi ses olayı?

Dilimizdeki kelimeler ek aldığında kökleri değişmez. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “I, you” kelimelerine -e eki eklendiğinde, kökteki e sesleri a olur ve bu ses olayına “ünlü değişimi” denir. “Ben + e – bana” kelimesi ünlü değişiminin bir örneğidir.

Profesör büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Türkçeye yabancı dillerden gelen birçok kelime küçük ünlülerin uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsolos, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.

De eki büyük ünlü uyumuna uyar mı?

da / bağlacı da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim?

Damak uyumu nedir?

Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.

Yor eki küçük ünlü uyumunu bozar mı?

Küçük ünlülerin uyumuna uymayan ekler. Şimdiki zaman kipi -ekyor eklendiği “tüm” sözcüklerdeki küçük ünlülerin uyumunu bozduğunda: read, come, watch, paint, vb.

Leyin eki nedir?

+lay, +leyen: Aslında isimler için çekim eki olan bu ek, zamanla bir formül haline gelmiş ve günümüzde zaman isimlerini türeten bir türetme ekine dönüşmüştür. +cilamak, +cileyen: Günümüzde pek yaygın olmayan bu ekleme, zamirlere “gibi, -e kadar” anlamını katmaktadır.

Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?

Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.

Tek heceli kelimelerde büyük ünlü uyumu aranır mı?

– Tek heceli sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Yabancı sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı yoktur. – Türkçe sözcüklere eklenen bazı ekler büyük ünlü uyumu kuralını ihlal eder. Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri dahildir.

Kaynak: asyalab.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir