İçeriğe geç

Kelamda Tevelli Ne Demek

Tevelli nedir?

Bu terim, İmamiyye Şiilerinin, cumhurbaşkanlığı ve dolayısıyla siyasal egemenlik konusunda kendileriyle aynı düşüncede olmayanlarla ilişkilerini kesmeleri anlamına gelmektedir.

Şia’da tevelli ne demek?

Teberrî (berâet) terimi, “İmamiyye Şiasının, başkanlık ve dolayısıyla siyasî üstünlük konusunda kendisi gibi düşünmeyen kişi ve gruplarla ilişkisini kesmesi” anlamına gelirken, tevelli ise “bu konuda kendisi gibi düşünenlerle dostluk içinde olmak” demektir.

Teberri etmedikçe tevelli olmaz ne demek?

“Affetmedikçe tavelli olmaz” derler. Teberrî “uzaklaşmak”, tevelli ise “yakınlaşmak” demektir. Yani; yabancıdan uzak durmadıkça sevgiliye yakınlaşamazsın.

Kelamda vesail ne demek?

Kelam ilminde teolojik soruları kanıtlamak, gerçekliğini savunmak ve karşıt görüşleri çürütmek için gereken bilgiler. Bir bilim dalının dayandırılması gereken temalar veya tezler.

Tevella Teberra nedir?

Tevella, Peygamber’in ailesini ve soyunu sevmek anlamına gelen bir kavramdır. Tevella, teberra (yani Peygamber’in ailesini ve soyunu sevmeyenlerden hoşlanmama) ile birlikte, Oniki İmam Şiiliğinde “İslam’ın bir koşulu” olarak kabul edilirdi.

Teberri ne demek dini?

Teberra, İmamiyye-i İsnaaşeriyye mezhebinin Şii mezhebinde yaygın bir kavram olup, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in ailesini ve onun soyundan gelenleri (yani Ehl-i Beyt’i) sevmeyenleri sevmemek, düşman olanlara düşman olmak gibi anlamları içermektedir.

Şia ile şiilik aynı mı?

“Şii” terimi, “takip eden” veya “taraftar” anlamına gelen Arapça شيعة kelimesinden gelir. Tarihsel kullanımı “Şiat-ı Ali”dir, “Ali’nin takipçisi” anlamına gelir. “Şii” veya “Şiiler” tarikatının üyelerine “Şiiler” denir.

Mefdul ne demek?

Üstünlük düşüncesi, en üstün olan kişinin imamet makamını alması gerektiği görüşüdür. Mefdûl ise, imamet makamında bulunan kişinin, en üstün olmasa bile, halife olarak kabul edilmesi gerektiğini kabul eder.

Şia’nın temel görüşü nedir?

Şiîlik veya Şialık (Arapça: اَلشِّيعَة eş-Şîâ, Farsça: شِیعَه Şîa), devlet yönetiminin Muhammed Ali ve soyundan gelenlere ait olduğunu savunan; Ali ve soyunun, kendilerinin masum, yanılmaz oldukları ve Allah tarafından imam olarak seçildikleri yönündeki ortak inancı…

Mesail ve makâsıd ne demek?

Kelamda mesail, bu ilmin hedefleri (makāsıd / bilinmesi gereken problemler) anlamına gelir. Argümanı desteklemek için gereken bilgiye vesail denir ve çoğunlukla delil olarak kullanılır.

Kelamda vücub ne demek?

Sözlükte “zorunluluk, gereklilik” anlamlarına gelen vücûb, Mu’tezile’nin beş temel ilkesinden biri olan adalet ilkesi gereğince, Allah’ın hesaba çektiği kullara karşı yapması gereken işleri ifade eder.

Kelamda heyula ne demek?

Evrenin ilk cevheri anlamında felsefe ve teoloji terimi. Evrenin yaratıldığı şeyi, henüz şekillenmemiş belirsiz varoluş halini, saf kudreti ve mutlak imkânı ifade eden cevheri belirten felsefi terim.

Şiiler neyi savunur?

İslam toplumunun laik ve dini liderliği Hz. Peygamber’den hemen sonradır. Ali ve oğluna ait olduğunu iddia edenlere “Şii” denmiştir. “Taraftar, destekçi, mezhep ve cemaat” anlamına gelen “Şii” kelimesi, Kerbela olayından nispeten kısa bir süre sonra terim anlamını kazanmış ve “Hz.

Şiilikte mead ne demek?

Dönüş, teoloji ve felsefede öncelikle kıyamet için kullanılan bir terimdir ve dönüş yeri anlamına gelir.

Recat ne demek?

Arapça raj’at kelimesi “dönmek” anlamına gelir ve bu kök anlamı bağlamında, “öldükten sonra dünyaya dönmek” veya “kıyametten önce bir grup ölünün Allah tarafından diriltilip tekrar dünyaya getirilmesi” gibi terimsel bir anlamı vardır.

Şia nereden çıktı?

6) Şia, Hz. Ali’nin 40/661 yılında öldürülmesinden sonra kurulmuştur. 7) Şia, Kerbela faciasından sonra (61/680) kurulmuştur: Bu görüşü savunanlara göre, Hz. Ali’nin kanı yerine, Kerbela’da Emevi ordusuyla savaşırken öldürülen Hz. Hüseyin’in kanı Şia’nın temelini oluşturmaktadır.

Kaynak: ilmare.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sendegel.com.tr