İşveren bordro vermezse ne olur?
İş Kanunu’nun 102. maddesinde belirtildiği üzere, işçiye ücret bordrosu verilmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanır.
İşyeri maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Özel sektör maaş bordrosu vermek zorunda mı?
Özel sektör bordro kayıtları sağlamak zorunda mıdır? İşverenlerin çalışanlara ödenen maaşların bordro kayıtlarını tutması gerekir. Ücretler Gelir Vergisi Yasası uyarınca vergiden muaf olmakla kalmaz, aynı zamanda hizmet personeline yapılan ödemeler de tutulan diğer ücretler üzerinden vergiye tabidir.
Maaş bordrosu vermeyen işveren nereye şikayet edilir?
Başvurular/şikayetler yazılı olarak, yani başvuru yoluyla, çalışanın çalıştığı işyerinin bağlı olduğu il/merkez sosyal güvenlik müdürlüğüne yapılmalıdır. Sözlü başvurular dikkate alınmayacaktır. Şikayet başvurusu elden yapılabilir veya taahhütlü posta yoluyla gönderilebilir.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
Bordro verilmemesi haklı fesih sayılır mı?
Yüksek Mahkeme, maaş bordrosunda geliri olduğundan az gösterilen çalışanın haklı olduğuna karar verdi. Verilen sebep “haklı fesih”ti. Maaş bordrosu, çalışana çalışması için ödenmesi gereken ücretleri ve ücretlerle ilişkili hakları içeren bir belgedir. Ancak, yargıdaki düzinelerce dava, maaş bordrosunun tanımlandığı şekilde uygulanmadığını göstermiştir.
Maaş bordrosu olmazsa ne olur?
İşveren tarafından SGK’ya kayıt evraklarının teslimi sırasında bordroların 5510 sayılı Kanuna uygun olarak imzalanması zorunludur (imza zorunluluğu bakımından makbuz karşılığında veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler hariç). Aksi takdirde bordrolar geçersiz sayılarak asgari ücretin yarısı tutarında cezai yaptırım uygulanabilir.
Çalışanlara bordro imzalatmak zorunlu mu?
Buna göre; Maaş bordrosu/ücret bordrosunun çalışma saatlerinde dikkate alınabilmesi için imzalanması gerekmektedir. Maaş bordrosu imzalanmadığı takdirde belgede belirtilen tutarı aşan süreler tanıkla ispat edilebilir.
İşten ayrılan personele bordro verilir mi?
Ayrıca işten çıkarılan çalışanın fesih belgesi ve varsa kıdem tazminatı ve fesih ödemesi beyannameleri hazırlanmalıdır. Çalışanın haklı bir fesih nedeniyle şirketten ayrılması durumunda, bu gerçeği kanıtlayacak belgeler de toplanmalıdır. Noter tasdikli uyarılar dahil olmak üzere çalışana yapılan tüm iletişimler kaydedilmelidir.
Maaş bordrosu yoksa nasıl alınır?
Gelir durumu belgesi e-devlet üzerinden kolayca talep edilebilir. Bunun için; e-devlete giriş yaptıktan sonra “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” ekranında “Kurumlar” bölümüne giriş yapıp üst taraftaki “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” kutucuğuna tıklayarak gelir durumunuzu gösteren belgeyi alabilirsiniz.
Ücret pusulası ile bordro aynı mı?
Bordro ve banka ekstresi aynı şey değildir. Uygulamada sık sık karıştırılmasının nedeni, resmi ilişkilerin neredeyse aynı olmasıdır. Bordronun dayanağı 5510 sayılı yasa olmasına rağmen, banka ekstresinin dayanağı 4857 sayılı yasadır.
Maaş bordrosu hangi durumlarda istenir?
Maaş bordrosu temelde bir kişinin gelir beyanıdır; kazancını gösterir. Bu nedenle birçok iş başvurusu için gerekli belgelerden biridir. Bu başvuruların başında bankacılık işlemleri gelir. Bu belge, kredi başvurusunda bulunan kişi tarafından bankalarla işlem yaparken, örneğin kredi başvurusunda bulunurken talep edilebilir.
Bordro vermemek suç mu?
Maddenin düzenlemesinden anlaşılacağı üzere, çalışana maaş bordrosu verilmemesi veya verilmemesi idari para cezası ile cezalandırılır. Maddenin lafzından, bu cezanın ihlalin her ayı için ayrı ayrı verildiği anlaşılmaktadır.
İş yeri maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?
Gördüğünüz gibi, işvereniniz size her ay maaş bordrosu vermekle yasal olarak yükümlü olsa da, bu yükümlülüğe uymamak para cezası gerektirir. Tek yapmanız gereken onlara bu yükümlülüğü hatırlatmak. Aksi takdirde, itiraz hakkınızı (Türkiye İş Kurumu’na) kullanabilirsiniz.
Cimere özel sektör şikayet edilir mi?
Özel sektör Cimere’ye şikayette bulunabilir mi? Şikayetler, talepler, öneriler veya bilgi talepleri yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili olarak Cimere’ye iletilebilir. Özel sektörde çalışan veya tüketici olarak hizmet kullanan kişiler, özel tüzel kişiler adına Cimere’ye başvuramaz.
Maaş bordrosu verilmek zorunda mı?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238’inci maddesinde; “İşverenler, her ay ödedikleri ücretlerin bordrosunu tutmakla yükümlüdürler.” denilmektedir.
Bordro göndermek zorunlu mu?
Kanunda bordro bildirimleri özel olarak tanımlanmamış olup bordroda bulunması gereken zorunlu unsurlar, kurum tarafından verilecek idari para cezalarını düzenleyen 102. maddenin 5/e fıkrasında düzenlenmiştir.
Bordro en geç ne zaman verilir?
Bu bağlamda Borçlar Kanununun diğer hükümleri, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, ücretlerin ödenmesi için son tarihi her ayın sonunda belirlemiştir. Bu durumda, işçinin ücreti, çalışma ayının son günü veya en geç izleyen ayın ilk iş gününde ödenmelidir.
Bordro hilesi nasıl ispatlanır?
Başka bir deyişle, bordro dolandırıcılığı iddia edilip kanıtlanmadığı sürece, imzalı bordroda listelenen fazla mesai taleplerinin ödendiği varsayılır. İmzalı ve koşulsuz bordrolar için, çalışan bordroda gösterilenden daha fazla saat çalıştığına dair yazılı kanıt sağlamalıdır.
Kaynak: doye.com.tr