Hükümsüzlük ne zaman uygulanır?
Ahlak, kamu düzeni veya kişilik haklarına aykırı veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak geçersizdir. Bir kısmının geçersizliği diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıksa sözleşmenin tamamı geçersizdir.
Hukukta yok hükmü nedir?
Yokluk, hukuki bir işlemin hiç gerçekleşmemiş ve hukuki alana hiç girmemiş sayılmasına neden olur. Bu nedenle, “hiç” sayılan bir işlem yapıldığı andan itibaren geçersizdir ve “hiç” sayılan bir yasa uyarınca yapılan işlemler de geçersizdir.
Kesin hükümsüz ne demektir?
Sürekli iş göremezlik cezasının kavramsal tanımı kanunda yer almamakla birlikte, sürekli iş göremezliğin sebepleri kanunda düzenlenmiştir. TBK m. 27/I’ye göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olan veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.”
Hukuk işlemlerin hükümsüzlük türleri nelerdir?
Bu bağlamda genel hükümsüzlük türleri; butlan, mutlak butlan (mutlak hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sıralanabilir.
Hükümsüzlük nedir kısaca?
Geçersizlik (inefficacité), geniş anlamda, hukuki işlemlerin kusurları ve engelleri nedeniyle etkisiz hale geldiği tüm durumları ifade eder (2). Öte yandan, ‘geçersizlik’ terimi daha dar anlamda kullanılabilir ve hukuki bir işlemin geçerli olmadığı durumları ifade eder.
Hükümsüz ne demek hukuk?
Bu, bir hukuki işlemin çeşitli nedenlerle geçersiz olduğu veya geçersiz sayılabileceği durumdur.
Yok hüküm ne demek?
Olumsuz kararın sonuçları: Olumsuz karar durumunda, resmi bir karar olsa bile, sadece görünüştedir; gerçekte bir karar yoktur. Bu hükmün bulunmaması kendiliğinden dikkate alınır, yargı makamları veya taraflar açısından bağlayıcı değildir ve kesin bir hüküm doğurmaz.
Yok hükmünde karar ne demek?
Yargıtay’ın kendi nihai kararını iptal edip yeni bir karar verme yetkisi yoktur. Nihai kararını inceleme yetkisi ve yetkisi olmayan bir mahkemenin kararının hiçbir yasal sonucu yoktur ve geçersizdir.
Hukukta kesin hüküm nedir?
Esas itibariyle kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğidir². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak aynı konuda yeni bir dava açılamayacağı kabul edilmiştir.
Hükümsüz kalmak ne demek?
geçersiz olmak, değerini kaybetmek.
Sözleşmenin hükümsüz kalması ne demek?
Sözleşmenin mutlak olarak geçersiz sayılması halinde, sözleşme baştan itibaren geçersiz sayılır ve hiçbir zaman yasal sonuçlarını doğurmamıştır. Bu, tarafların sözleşmesel yükümlülüklerinin artık bağlayıcı olmadığı anlamına gelir.
Sözleşme nasıl kesin hükümsüz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Hükümsüzlük ve geçersizlik aynı şey mi?
Hukukta Butlan Nedir? Kanuni hükümsüzlük hükümlerinden biri de hükümsüzlüktür. Butlan esasen hükümsüzlük, geçersizlik anlamına gelse de iki farklı çeşidi vardır; bunlar mutlak mutlan ve göreceli butlan olarak bilinir.
Hukuk geçersizliği nedir?
Geçersizlik, bir hukuki işlemin hukuk dünyasında varlığını sürdürmesi ancak kanunen öngörülen geçerlilik şartlarının yetersizliği nedeniyle tarafların istediği sonuçları doğuramaması halidir.
Hukukta askıda hükümsüzlük nedir?
Bekleyen geçersizlik, bir hukuki işlemin, kanunda öngörülen kurucu unsurların bulunmaması nedeniyle başlangıçta hiçbir etki veya sonuç doğurmaması, ancak kurucu unsurların gerçekleşmesiyle hukuki etkisini tam olarak ortaya çıkarması anlamına gelir.
Hükümsüzlük davası ne zaman açılır?
Marka hükümsüzlüğü davası, davanın açıldığı tarihte marka sahibi olarak kayıtlı olan kişilere veya bunların yasal haleflerine karşı açılır. Türk Patent, marka hükümsüzlüğü davalarında taraf olarak gösterilmez. SMK m. 25/6’ya göre, hükümsüzlük davası beş yıl içinde açılmalıdır.
Markanın hükümsüzlüğünü kimler talep edebilir?
Marka hükümsüzlüğü davasını kimler açabilir? Markanın hükümsüz kılınmasında menfaati bulunan kişiler, Cumhuriyet savcıları veya yetkili kamu kurum ve kuruluşları marka hükümsüzlüğü davası açabilir.
Sözleşme nasıl hükümsüz olur?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Hükümsüzlük kararı nedir?
Somut bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretlerin tescili de hükümsüzlük hali olarak düzenlenmiştir (SMK m. 5/1-b).
Kaynak: kariyerist.com.tr