İçeriğe geç

Esnek Üretim Sistemlerinin Yapısını Oluşturan Alt Sistemler Nelerdir

Esnek üretim sistemleri nelerdir?

Esnek üretim sistemleri, kontrol bilgisayarı, otomatik takım tezgahları ve takım ve taşıma ekipmanlarının bilgisayar talimatlarıyla kontrol edilerek istenilen özelliklere göre yüzlerce farklı parçanın üretildiği otomatik malzeme taşıma sistemlerini içeren üretim sistemleridir (Monks, 1987: 128).

Üretim sisteminin unsurları nelerdir?

Üretim sisteminin unsurları bir şirketin, holdingin veya endüstrinin alt sistemleridir. Boyut ve türe bakılmaksızın her sistem 5 temel unsurdan oluşur. Şekil bir üretim sistemindeki girdileri, süreçleri, çıktıları, geri bildirimleri ve çevresel unsurları gösterir.

Üretim sisteminin temel öğeleri nelerdir?

Bu tanıma göre üretim sistemleri üç temel unsurdan oluşmaktadır: girdiler, dönüşüm süreçleri ve çıktılar.

Üretim sistemleri kaça ayrılır?

Üretim sistemi, girdilerin kaynakların rasyonel kullanımıyla ürün/hizmetlere dönüştürüldüğü dönüşüm süreci olarak tanımlanabilir. Geleneksel olarak beş tür üretim sisteminden bahsedilebilir: atölye tipi üretim, akış tipi üretim, proje tipi üretim, sürekli üretim ve hücresel üretim sistemi.

Esnek üretim sistemleri FMS nedir ve hangi avantajları sağlar?

Esnek üretim sistemleri, günümüzün yoğun rekabete sahip küresel pazarlarında değişen tüketici taleplerine yanıt verebilen bir üretim sistemidir. Farklı durumlara hızla uyum sağlama ve üretim faaliyetlerinde süreklilik ve hızı sağlama yeteneği, esnek üretim sistemlerine olan talebi artırır.

Esnek ürünler nelerdir?

Esnek nesnelere örnek olarak yaylar, süngerler ve lastikler verilebilir. Kil ve macun gibi nesneler esnek değildir çünkü kuvvet kaldırıldığında orijinal şekillerine geri dönmezler.

Üretimin temel unsurları nelerdir?

Klasik ekonomide üretim faktörleri emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak) olmak üzere üç kategoriye ayrılır.

Üretim yönetimi unsurları nelerdir?

Peki bir şirketin üretim yönetimi neleri içerir? İlk olarak ürün tasarımı ve geliştirmeyi sıralayabiliriz. Daha sonra tedarik zinciri yönetimi, üretim planlama, yürütme ve kontrol, kalite yönetimi, teknoloji yönetimi, depo yönetimi gibi üretim süreçleri de üretim yönetiminin kapsamına girer.

Üretim biçimleri nelerdir?

Emek, beceri, bilgi, teknoloji ve sermaye gibi üretim araçlarının yardımıyla üretim ilişkileri çerçevesinde üretimin örgütlenme biçimidir. Ekonomik antropolojide üretim biçimleri avcı-toplayıcı, çoban, tarımsal ve endüstriyel-kapitalist üretim biçimleri olarak dönemselleştirilir.

Üretim yapısı nedir?

Üretim biçimi veya başka bir deyişle üretim yöntemi, Marksist teoride genellikle belirli bir tarihsel dönemdeki üretim türünü veya üretimin karakteristik biçimini ifade etmek için kullanılır. Esas olarak, üretim sürecinin nihai sonucu ile üretim araçları arasındaki ilişkiyi gösterir.

Üretim aşamaları nelerdir?

Üretim süreci genel olarak iki aşamadan oluşur: Üretim hazırlığı, planlama ve kontrol.

Üretim modelleri nelerdir?

Üretim sistemlerini dört kategoride inceleyebiliriz: Seri üretim, parti üretimi, karma üretim ve proje üretimi.

Üretim esnekliği nedir?

Üretim sürecinin esnekliği; üretim sisteminin farklı tipte parçaları, her biri farklı malzemeler kullanılarak ve farklı yöntemlerle üretebilme yeteneğinin bir ölçüsüdür.

Üretim yöntemleri kaça ayrılır?

Üretim çeşitlerini endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim ve talaşlı imalat olarak ayırabiliriz.

Üretim planlama sistemleri nelerdir?

Üretim planlamasında kullanılan teknikler arasında sipariş bazlı üretim planlama, proje bazlı üretim planlama, parti üretim planlama stratejileri, kurumsal kaynak planlama (ERP) gibi yöntemler yer almaktadır.

Esnek işletme nedir?

Esnek üretim, kısa sürede farklı ve değişen gereksinimlere etkili bir şekilde yanıt verebilen bir üretim biçimidir ve bu özelliğinden dolayı, çoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ’ler) bulunur. Esnek üretim, modern teknolojinin kullanımıyla geleneksel küçük ve orta ölçekli işletmelerden farklıdır.

Esnek yönetim nedir?

(Yönetimde esneklik) Şirketlerin ekonomik ve teknolojik çevredeki değişikliklere en etkili ve en hızlı şekilde uyum sağlamaları düşünce ve uygulamada esneklikle mümkündür. Esneklik, uyum ve çözümler için yeni araçların kullanılmasını sağlar.

Yalın üretim sistemi nedir?

Yalın Üretim Nedir? (Lean Production), üretim seviyelerini korurken veya artırırken malzeme ve emek israfını en aza indirmeyi amaçlayan bir dizi yöntemdir. Bu, genel üretkenlikte önemli bir iyileşmeye yol açar. Üretkenlik, üretim endüstrisinde hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir.

Üretim miktarına göre üretim tipleri nelerdir?

Genel olarak üretim sistemleri üretim miktarı ve akışına göre üç gruba ayrılabilir: “sözleşmeli üretim, seri üretim ve sürekli üretim”. Ayrıca üretim belirli, belirsiz aralıklarla gerçekleştiği için “kesikli üretim” ve “sürekli üretim” olarak ikiye ayrılabilir.

Kaynak: dragonmakina.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir