Çatalhöyük evlerinin özellikleri nelerdir?
Güneşte inşa edilen kil ve kireç sıvalı yapıların temelleri derin değildi. Yapı sütunlarının ana malzemesi ahşaptı. Sütunların desteklediği tavan preslenmiş kil ve kamıştan yapılmıştı. Çatalhöyük mimarisindeki evler genellikle 2 odadan, bir depo, bir mahzen ve bir mutfaktan oluşur.
Çatalhöyük nedir kısaca tarih?
Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde Küçükköy yakınlarında bulunan arkeolojik bir kalıntı olup, M.Ö. 7000’den itibaren Neolitik ve Bakır Çağı’nda yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Doğu ve batı yönünde yan yana bulunan iki tepeden oluşmaktadır.
Çatalhöyük neyi meşhur?
Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, M.Ö. 7000’li yıllara ait buluntularıyla dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri. Taş Devri kalıntılarıyla insanlık tarihine eşsiz bir katkı sağlayan bölge, dünyada eşi benzeri olmayan birçok arkeolojik esere ev sahipliği yapıyor.
Konya Çatalhöyük’te ne var?
İki höyükten oluşan Çatalhöyük ören yerinin doğu höyüğü, M.Ö. 7400-6200 yıllarına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Bu katmanlarda sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, kabartmalar, heykeller ve diğer sanatsal öğeler bulunmaktadır.
Çatalhöyük neden önemlidir?
İlk yerleşimden, ilk ev mimarisinden ve ilk dini yapılardan orijinal bulgularla insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir. Çatalhöyük’te en bilinen yerleşim dönemi yani şehircilik 7. ve 11. katlardadır. Kare duvarlı evlerin duvarları birbirine bitişiktir.
Dünyanın ilk yerleşim yeri neresidir?
VI. M.Ö. binyılın ortasında Ubeyd dönemiyle başlayan Güney Mezopotamya’daki yerleşik yaşam süreci. IV. M.Ö. binyılda Uruk yerleşiminde kentsel bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyve verdi.
Çatalhöyük halkına ne oldu?
Çatalhöyük nüfusunun aşırı kalabalık, bulaşıcı hastalıklar, şiddet ve çevre sorunları yaşadığı tespit edildi. Yaklaşık 9.000 yıl önce, dünyanın ilk büyük tarım topluluklarından biri olan Çatalhöyük sakinleri, aynı zamanda modern şehir yaşamının tehlikelerini deneyimleyen ilk insanlar arasındaydı.
Çatalhöyük Mezopotamya’da mı?
Bereketli Hilal’in ve Mezopotamya’nın kuzeyinde yer alan Çatalhöyük, hem coğrafi hem de tarihsel olarak Ortadoğu’da tarımın, ekonominin, mimarinin ve sanayinin beşiğidir.
Çatalhöyük kimlerin izlerini taşır?
Neolitik döneme ait en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve dinsel eserleriyle insanlık tarihine ışık tutuyor.
Çatalhöyük hangi çağa aittir?
Çatalhöyük: Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Çatalhöyük, M.Ö. 7.500-5.700 yıllarına tarihlenen, dünyanın en iyi korunmuş Neolitik kentleri arasında yer alıyor.
Çatalhöyük ücretli mi?
Binlerce yıl öncesinden izler taşıyan bu yeri 2021 yılının eylül ayında ziyaret ettim. Saraçoğlu üzerinden giderseniz giriş ücretsiz. Çok büyük olmayan bir otoparkı var. Girişte çok kısa bir açıklama ile ziyaret güzergahı basitçe anlatılmış.
İlk köy yerleşimi neresidir?
Tarihte tarım ve hayvancılığın ilk örneklerine, Mezopotamya’daki dünyanın ilk köyü olarak kabul edilen Çayönü’nde rastlanmaktadır. Çayönü halkı tarımla geçinir ve temel gıdalarını tarımdan elde ettikleri ürünlerden elde ederdi.
Çatalhöyüğü kim buldu?
Aşağıda bu uzun vadeli çalışmaların kısa bir geçmişi bulunmaktadır. Çatalhöyük; David French, Alan Hall ve James Mellaart’tan oluşan bir grup İngiliz arkeolog tarafından keşfedilmiştir. Alan, Mellaart üzerinde öyle bir etki bırakmıştır ki, kazıları karısı Arlette’in yardımıyla planlamaya başlamıştır.
Dünyanın en eski ekmeği nerededir?
Dünyanın ilk kentleşme alanlarından biri olan Çatalhöyük’te yapılan kazıda 8 bin 600 yıllık “ekmek” bulundu. Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çatalhöyük’te kerpiç evlerin bulunduğu “Mekan 66” olarak adlandırılan alanda, Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin bir arada yaşadığı bir fırın yapısı keşfedildi.
Konya’nın ilk yerleşim yeri neresidir?
Antik çağlarda “İkonium” olarak adlandırılıyordu. Şimdiye kadar bulunan en eski ve en gelişmiş Neolitik yerleşim yeri olan Çatalhöyük, Konya sınırları içerisinde yer almaktadır. Çatalhöyük ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Kapadokya evlerinin özellikleri nelerdir?
Evlerin pencereleri çift veya üçlüdür ve genellikle stilize edilmiş bitki motifleriyle dekore edilmiştir. İki tür pencere vardır: “kanatlı” ve “gilotin”. Her iki tür evde de çok sayıda oturma odası, mutfak, mahzen, depo, tandır, şarap ve pekmez yapım bölümleri vb. vardır.
Köy evlerinin özellikleri nelerdir?
Köylerde evler istenilen büyüklükte tek katlı olarak yapılır. Evin dışında; tandır evi, ahır ve samanlık (yemlik) bulunur. Köylerde misafir daha çok olduğu için mutlaka misafir odası bulunur.
Çatalhöyük kimlerin izlerini taşır?
Neolitik döneme ait en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve dinsel eserleriyle insanlık tarihine ışık tutuyor.
Çatalhöyük’te evlerin girişi neden üsttendir?
Evlerin kapısı yok. Daha güvenli olması için çatıdaki delikten tahta bir merdiven kullanarak girip çıkabilirsiniz. Çünkü 9.000 yıl önce bataklıkta ve ormanlık Konya ovasında leoparlar ve aslanlar yaşardı. Bunu kazılan duvar süslemelerinden biliyoruz.