İçeriğe geç

Anayasanın 153 Maddesi Nedir

Anayasanın 154. maddesi nedir?

3. Anayasa’nın 154. maddesi gereğince Yargıtay Ceza Dairesi; Kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerine karşı son inceleme merciinin Yargıtay olduğunu belirtmiştir.

Anayasanın 151. maddesi nedir?

(1) Başkasına ait taşınır veya taşınmaz malları kısmen veya tamamen tahrip eden, bozan, kullanılmaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun talebi üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) (Mülga: -7332/17 md.)

Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verirse ne olur?

“(1) Esas inceleme sonunda, başvurucunun hakkının ihlal edilip edilmediğine karar verilir. İhlal kararı halinde, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ne yapılması gerektiğine karar verilir. Ancak, kararın makullüğü aranmaz. Hiçbir denetim yapılmaz ve idari tedbir veya işlem şeklinde karar alınmaz.

Anayasanın 143 maddesi nedir?

Madde 143 – Nikah akdi tamamlandıktan sonra nikâh memuru eşlere aile nikâhı ibraz eder. Aile nikâhı ibraz edilmeden dinî nikâh kıyılamaz. Nikâhın geçerliliği dinî nikâha bağlı değildir.

Anayasa 155. madde nedir?

Anayasanın 155. maddesinin birinci fıkrasında: “Danıştay, idari mahkemelerce mahkûm edilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.” Ayrıca, kanunda gösterilen bazı davalara ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.” denilmektedir.

TCK 154 maddesi nedir?

Türk Ceza Kanunu’nun 154. maddesinde “Mallara Karşı Suçlar” başlığı altında izinsiz girme suçu düzenlenmiştir. Bu düzenlemenin amacı, mülkiyeti ve gayrimenkul mülkiyetini haksız saldırılardan korumaktır.

Anayasanın 200 maddesi nedir?

Bu kitabın tamamı veya bir kısmı Anayasa Mahkemesi’nin yazılı izni olmadan elektronik, mekanik veya fotokopi yoluyla hiçbir şekilde basılamaz, yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

Anayasanın 159 maddesi nedir?

“MADDE 159 – Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yargı bağımsızlığı ve yargı teminatı esaslarına göre kurulur ve görev yapar. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yirmi iki asıl ve on iki yedek üyeden oluşur; üç devre halinde görev yapar. Kurulun başkanı Adalet Bakanıdır.

Anayasanın 158 maddesi nedir?

“Diğer mahkemeler ile Anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır.” 15.11.2023

Anayasanın 90. maddesi nedir?

90. maddenin son fıkrasında “Usulüne göre yürürlüğe konulan milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir.” hükmü yer almakta olup, bu konularda Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağı kuralı getirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi neyi iptal edemez?

Anayasa Mahkemesi, bir kanunun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir kısmını iptal edebilir, ancak yasama organı olarak hareket ederek yeni bir uygulamaya yol açacak şekilde karar veremez.

Anayasanın 45. maddesi nedir?

MADDE 45 – (1) Herkes, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’nin taraf olduğu Ek Protokoller çerçevesinde Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği veya çiğnendiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.

Anayasanın ilk 3 madde nedir?

“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024

Anayasanın 125. maddesi nedir?

Anayasa’nın 125. maddesinin birinci fıkrasında: “Her türlü idari eylem ve işlemlere karşı yargı yolu açıktır.” kuralı yer almaktadır. İdari eylem ve işlemlerin yargı denetimine tabi olması demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez bir koşuludur.

Anayasanın 4. maddesi ne diyor?

MADDE 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2 nci maddedeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü madde hükümleri değiştirilemez ve tahrif edilemez.

Başkasının tarlasını izinsiz ekmek nereye şikayet edilir?

Suç konusu alanları da kapsar. Bir kişinin mülküne girilirse, Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine şikayette bulunulabilir. Ayrıca, şikayet mahkemeye, valiliğe veya kaymakamlığa yapılırsa, konu Başsavcılığa havale edilir.

Aym mi üstün yargıtay mı?

Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri yüksek mahkemeleri tanımlamaktadır; Anayasa Mahkemesi Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve birbirlerine üstünlük sıralaması yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlayıcıdır.

Haksız işgal cezası nedir?

Bu fiillerden birinin işlenmesi sonucu izinsiz yere girme suçunun cezası 154 üncü maddenin birinci fıkrasında düzenlenmiş olup, “altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası”dır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?

Türkiye Devletinin yönetim biçimi Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)

Kaynak: Ecel.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir