İçeriğe geç

Denetçi Kaç Yıl Için Seçilir

Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?

MADDE 15 – (1) Denetçi olmak isteyenler, bağımsız denetçi nezdinde veya denetim kuruluşlarında, denetim dahil olmak üzere mesleki konularda en az üç yıllık pratik eğitim almak zorundadır (Ek oran: RG-30130). 3568 sayılı Kanun kapsamında belgelendirme ve vergi denetimi…

Denetçi seçimi nasıl yapılır?

Yönetim planı denetçinin nasıl seçileceğini ve görevlerinin ne olduğunu açıkça belirtir. Yönetim planında böyle bir düzenleme yoksa, kat malikleri derneği denetimi bizzat yapar veya yeterli çoğunlukla toplanarak ve yönetim planında değişiklikler yaparak denetçinin meselesi hakkında karar verir.

Bağımsız denetçi ne zamana kadar seçilir?

Bağımsız denetçi ne zaman ve kim tarafından seçilir? Olağan genel kurul toplantısında Mart ayı sonuna kadar denetçi seçilemezse, Mart ayından sonra yıl sonuna kadar yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısında denetçi seçilebilir.

Denetçi olmak için ne yapmak gerekir?

Denetçi olmak için üniversitede 4 yıllık bir eğitimi tamamlamak gerekir. Ülkede denetçi olmak isteyen kişiler için gereken süre daha uzundur çünkü Kamu Hizmeti Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) geçmeleri gerekir. Sınava hazırlanma ve sınavdan sonra atanma süreci genellikle 1-2 yıl sürer.

Denetçi maaşları ne kadar?

Bir denetçi ne kadar maaş alır? Denetçi olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere göre değişir. Ekim 2024 itibarıyla bir denetçinin ortalama mevcut maaşı 40’tır.

Denetçi hangi bölüm mezunu?

Denetçi olmak için hangi bölümü okumalıyım? Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı üniversitelerin ekonomi, işletme ve finans bölümlerinden alınan diploma şeklinde bulunabilir. Ayrıca kamu yönetimi gibi benzer bölümlerden alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında kabul görmektedir.

Kimler denetçi olamaz?

Aşağıdaki hallerden herhangi birinde denetçi, bağımsız denetçi ve mali müşavir ve/veya bir anonim şirket ve ortaklarından biri ile bunların ortaklarıyla birlikte çalışan veya bu cümlede sözü edilen kişilerin birlikte çalıştığı kişi veya kişiler, ilgili şirkette ortak denetçi olamazlar.

Bir kişi üst üste en fazla kaç yıl denetçilik yapabilir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre, aynı şirkette on yıllık süre içinde toplam yedi yıl süreyle denetçi olarak seçilen denetçi, üç yıl geçmedikçe yeniden denetçi olarak seçilemez.

Kaç çeşit denetçi vardır?

Denetçiler, bağımsız ve mesleki bilgiye sahip kişilerdir. Üç tür denetçi vardır: bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.

Denetçi seçimini kim yapar?

* Denetime tabi şirketlerde, denetim kuruluşunun genel kurulunca; grup denetçisi, ana şirketin genel kurulunca seçilir. Denetçinin, her faaliyet dönemi için, faaliyet döneminin 4. ayının sonuna kadar ve her halde görevini yapacağı faaliyet döneminin bitiminden önce seçilmesi zorunludur.

Şirkete denetçi neden atanır?

Fıkrada; (2) “Başvuru sahipleri, kurucular veya tüzel kişiler, kanuna veya esas sözleşmeye aykırı davranarak şirkete veya ortaklarına zarar verdiklerini inandırıcı bir şekilde ispat ederlerse, özel denetçi atanır.” denilmektedir.

Bağımsız denetçi nasıl atanır?

Bağımsız denetçi, şirketin genel kurulu tarafından seçilir (TTK Md. 399/1, Md. 408/2) ve yukarıda açıklandığı şekilde bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması suretiyle atanır. [1] 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu 14.02.

Denetçi nasıl seçilir?

Denetçi; Kat malikleri arasından ve adaylar arasından genel kurulca seçilir.

Denetçi kim tarafından seçilir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: -5982/8 md.) Yüksek Denetçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından dört yıllık bir süre için gizli oyla seçilir.

Kimler bağımsız denetçi olabilir?

Bağımsız denetçi olmak için CPA lisansına gerek yoktur. Bağımsız denetçi olmak için, yukarıda bahsettiğimiz ilgili alanlardaki ekonomi, finans, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyaset bilimi gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; ilgili bağımsız denetçi sınavlarına başvurabilirler.

Denetçi sınavına kimler girebilir?

Dolayısıyla, denetçi olarak 4 yıl çalışmış bir kişi, daha sonra 8 yıllık sürenin %20’si (1,6 yıl) meslek mensubu, araştırma görevlisi, yönetici veya daha üst kademelerde çalışmışsa aday belirleme sınavına girmeye hak kazanır.

Kimler yapı denetçisi olabilir?

Bu kuruluşların tüm ortaklarının mimar ve mühendis olması zorunludur*. *Bir yapı denetim firmasının ortağı olmak için mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği alanında lisans derecesine sahip olmak gerekir.

Özel sektörde iç denetçi nasıl olunur?

İç Denetçi Nasıl Olunur? İç denetçi olmak için mutlaka okunması gereken belirli bir üniversite bölümü yoktur ancak işletme, ekonomi, finans ve ekonomi gibi bölümlerden mezun olanların çoğu iç denetçi sertifikası alarak iç denetçi olarak görev yapmaktadır.

Kimler baş denetçi olabilir?

Baş denetçi; Lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik fakültelerinden mezun, baş denetçi olarak eğitimini tamamlamış ve bu pozisyonda bir miktar deneyim kazanmış kişidir. Denetçiler danışmanlık hizmeti verebilir veya kurumlar bünyesinde çalışabilirler.

Kaynak: haironplus.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir