Cünüpken gusül abdesti yerine normal abdest alınır mı?
Cevap Metni. Allah’a hamd olsun. Su eksikliği veya hastalık nedeniyle su kullanamama gibi teyemmümün yapılmasına izin veren dini bir mazeret varsa, teyemmümün abdest ve yıkanmanın yerini aldığında şüphe yoktur. Buna göre, kirli olan bir kişi teyemmüm alır ve bunu dua yoluyla gerçekleştirir.
Gusül abdesti almadan önce ne yapılır?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabını kaybetmekle sonuçlanır.
Gusül abdesti alınamayan durumlarda normal abdest alınır mı?
Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve guslün yerini alan istisnai bir uygulamadır ve yalnızca belirli bir mazeret olduğunda yapılabilir. Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanmanın bir yolu yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır.
Cünüp iken önce hangi abdest alınır?
Abdestin sünnetleri: Niyet etmek. Elleri bileğe kadar yıkamak. Avret yerlerini yıkamak. Abdest gibi abdest almak, her uzvu üçer kez yıkamak ve başı meshetmek.
Önce gusül mü normal abdest mi?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Cenabet biri normal abdest alabilir mi?
Cevap: Bir kimse şefaatte yıkanırsa, bu abdest abdest yerine geçer, çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Eğer yakınlık halinde iseniz, kendinizi temizleyin.” Bu durumda gusülden sonra abdesti tekrar almak zorunlu değildir. Ancak abdesti bozan bir durum ortaya çıkarsa, abdest almak zorunludur.
Banyodan önce gusül abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyet ederek Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç defa suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç defa su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Gusül abdesti alırken normal abdest almak şart mı?
Gusül sırasında normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların aynısının yapıldığı bir bölüm vardır. Ayrıca Gusül abdestinde Müslümanların vücudunun tüm kısımları yıkanır, böylece geride iğne kalmaz, bu da Gusül’ün normal abdestin yerini almasını açıklar.
Cenabetken namaz kılınırsa ne olur?
Buna göre, bir kimse, abdestsiz veya yıkanmadan bilerek veya unutarak (eğer cünüp ise) namaz kılarsa, namazı batıl olur ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer abdestsiz veya yıkanmadan bilerek namaz kılarsa (eğer cünüp ise), büyük günah işlemiş olur.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse, erkekler gibi abdest almaları gerekir.
Gusül abdesti hangi durumlarda geçersiz olur?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Cünüp olan kişi ne yapamaz?
Necis olan kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yapamaz.
Cünüpken gusül yerine normal abdest alınır mı?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Cünüp iken en geç ne zaman abdest alınır?
Cünüplük gerektiren halin oruçtan önce veya ihtilama şeklinde oruç sırasında meydana gelmesi fark etmez. Ancak, necis olan bir kimse mümkün olan en kısa sürede yıkanmalı ve temizlenmelidir. Cünüp iken namaz vakti geçmemelidir.
Cünüp olduğumu nasıl anlarım?
345- Bir kimse bir ıslaklık hisseder ve bunun meni mi, idrar mı, yoksa başka bir şey mi olduğunu bilmezse; şehvetle dışarı çıkıp dışarı atılırsa ve akıntıdan sonra vücutta bir gevşeklik olursa, o ıslaklık meni hükmündedir.
Cünüpken abdest alıp namaza gidilir mi?
Buna göre, bir kimse, abdestsiz veya yıkanmadan bilerek veya unutarak (eğer cünüp ise) namaz kılarsa, namazı batıl olur ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer abdestsiz veya yıkanmadan bilerek namaz kılarsa (eğer cünüp ise), büyük günah işlemiş olur.
Cünüpken abdest kabul olur mu?
Cünüp olan ve yıkanmadan önce âdet gören kadının hemen yıkanması gerekmez; yıkanmayı âdet sonuna kadar erteleyebilir (Haddad, el-Cevhere, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusletmeleri uygun olur.
Gusül abdesti alırken normal abdest nasıl alınır?
Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar. Sonra vücudunun her yerini iyice yıkar.
Cünüp oldum ne yapmalıyım?
Cünüplük gerektiren halin oruçtan önce veya ihtilama şeklinde oruçlu iken meydana gelmesi fark etmez. Ancak, cünüp olan kimse en kısa zamanda yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken namaz vakti geçmemelidir. Guslü bir vakitten fazla geciktirmek günahtır.
Kaynak: nevadesign.com.tr