İçeriğe geç

Bilirkişi Kaç Kişiden Oluşur

Bilirkişi kimden olur?

Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.

Bilirkişi en fazla kaç dosya alabilir?

Bu hükme göre; 01.01.

Bilirkişi olma şartları nelerdir?

Uzman olmak isteyen kişilerde aranan şartlar ise; hukuki ehliyete sahip olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak, alanında en az 3 yıllık deneyime sahip olmak, Devletin suçlarından herhangi birini veya birkaçını işlememiş olmak, disiplin cezası nedeniyle kamu görevinden çıkarılmamış olmak.

Bilirkişi nasıl belirlenir?

‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, kendi illeri için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de bilirkişi seçebilirler.

Bilirkişi kaç kişi olmalı?

6100 sayılı Kanundaki maddenin gerekçesi. Bu düzenlemeye göre, bilirkişi çağırılması gereken hallerde, hâkimin yalnız bir kişiyi bilirkişi olarak görevlendirmesi kuralı uygulanmaktadır.

Bilirkişiyi kim seçer?

Değerlendirici, belediye meclisi veya köy derneği tarafından mutlak çoğunlukla seçilir. Çoğunluk sağlanamazsa, toplantı ertesi güne ertelenir; ikinci toplantıda hazır bulunanların çoğunluğu tarafından seçilir. Seçim sonuçları köylerde belediye karar defterine ve belediyelerde bu konuda alınacak meclis kararlarına kaydedilir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

g) Sulh ceza mahkemelerinde görülen davalar için: 1.100,00 TL. h) İlk derece ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.820,00 TL. i) Ağır ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 1.100,00 TL. i) Bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerinde görülen dava ve işler için: 2.200,00 TL.

Bilirkişi ne yapamaz?

(2) Bilirkişi, raporunda uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren konular dışında herhangi bir beyanda bulunamaz; hukuki nitelendirme veya değerlendirmede bulunamaz. (3) Bilirkişiden, genel bilgi veya deneyimle ya da hukuk mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözülebilecek konularda görüş bildirmesi istenemez.

Kim bilirkişi olamaz?

Genel bilgi veya deneyimle veya yargıçlık mesleği için gerekli olan hukuk bilgisiyle çözülebilecek soruları cevaplamak üzere bilirkişi çağrılamaz. Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında özel uzmanlığa sahip olduklarını belgelendirmedikçe bilirkişi olarak atanamazlar (CMK 63/1).

Bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi ne kadar maaş alır?

Uzmanlar için maaş geçmişiYılEn düşük maaşEn yüksek maaşOcak 20202.324TL3.800TLOcak 20212.825TL4.600TLOcak 20224.253TL7.000TLTemmuz 202225.500TL9.200TL6 satır daha

Bilirkişi görevden çekilebilir mi?

Aynı kanunun 272. maddesine göre, “hakimlerin yasaklanması ve reddi sebeplerine ilişkin kurallar bilirkişiler için de geçerlidir”. Dolayısıyla, “bir hakimin yasaklanması veya reddi sebeplerinden biri bilirkişinin şahsı ise… bilirkişi mahkemeden çıkarılmayı da isteyebilir.”

Bilirkişi kim tayin eder?

Bilirkişi soruşturma aşamasında savcı, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil değildir. Hâkim kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Bilirkişi olmak için hangi bölüm?

Bu başvurularda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olanlara öncelik tanınacaktır. 1- 6754 sayılı Bilirkişiler Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve Bilirkişiler Yönetmeliği’nin 38 inci maddesi uyarınca bilirkişi olarak kabul şartlarını taşımak. Mühendislik Bölümü mezunu olmak.

Bilirkişi raporu kimden alınır?

Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Kaynak: cephesan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir