İçeriğe geç

Peplau Kişilerarası Ilişkiler Kuramı Nedir

Kişilerarası ilişkiler kuramı nedir?

Hemşirelik teorilerinden biri olan Hildegard E. Peplau’nun kişilerarası ilişkiler teorisi, eğitimin her seviyesindeki bireyi içerir ve bireyin kendine saygısı yoluyla bağımsızlığı ve sağlıklı davranışı teşvik eder. Bu nedenle teori, yetişkin eğitiminin (andragoji) ilkeleriyle birçok yönden örtüşmektedir.

Hildegard Peplau kuramı nedir?

Hemşirelik kuramcısı Hildegard Elizabeth Peplau’ya göre hemşirelik; bireyin toplumda sağlıklı kalmasına yardımcı olan, başkalarıyla işbirliği yapmasını sağlayan ve kişilerarası ilişkilere dayanan terapötik bir süreçtir. Bu kişilerarası sürecin amacı; hemşirenin hastaya yardım etmesidir.

Kişilerarası etkileşim nedir?

Kişilerarası iletişim: Kişiler veya küçük gruplar arasında karşılıklı güvene dayalı, ilişki ağı oluşturan, bilgi ve duygu alışverişini amaçlayan, sözel ve sözel olmayan iki yönlü etkileşim sürecidir.

Kişilerarası ilişkiler dersi nedir?

Öğrencilere, bireyler arasındaki ilişkilerin doğasının incelenmesi, yapısal farklılıkların etkisi, toplumsal faktörlerin ilişkilere yansıması ve psikolojik faktörlerin incelenmesi konularında bilgi vermek.

Hemşirelik kuramları nelerdir?

Ülkemizde hemşirelik araştırmalarında en sık kullanılan hemşirelik teorileri ve modelleri; Orem Öz Bakım Modeli, Roy Uyum Modeli, Peplau Kişilerarası İlişki Modeli, Pender’in Sağlık Geliştirme Modeli ve Neuman’ın Genel Sistem Teorisi olarak açıklanmaktadır (Üstün ve Gigliotti 2009).

Virginia Henderson kuramı nedir?

Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, etkili hemşireliği; sağlığa, iyileşmeye veya huzurlu bir ölüme katkıda bulunmak için fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, ruhsal ve gelişimsel insan ihtiyaçlarının karşılanması olarak tanımlamıştır.

Transkültürel hemşirelik kuramı nedir?

Transkültürel hemşirelik, özellikle Avrupa’da artan kültürlerarasılık nedeniyle farklı kültürel geçmişlere sahip insanlara bakım verme ihtiyacından doğan, kültürler arası ilişkiyi ele alan profesyonel hemşirelik dalıdır.

Kişilerarası iletişim kaça ayrılır?

Kişilerarası iletişim yüz yüze, sözlü veya sözsüz olabilir.

Kişilerarası iletişim neden önemlidir?

İletişimin önemi: Toplumdaki her insan, farkında olsun ya da olmasın, birbirleriyle iletişim kurar. İletişim yoluyla insanlar birbirlerine duygularını, düşüncelerini, hayallerini ve sorunlarını iletirler. İletişim yoluyla insanlar birbirlerini anlar, sorunlarını paylaşır ve sorunlarına çözümler bulurlar.

Kişilerarası ilişkilerde iletişim becerilerini kullanmak neden önemlidir?

Etkili iletişim; mesajların açık, anlaşılır ve etkili bir şekilde ifade edilmesini ve alınmasını sağlayan bir dizi beceri ve tekniktir. Bu beceriler, iş hayatından sosyal ilişkilere kadar birçok alanda önemlidir; karşılıklı anlayışı artırır, çatışmayı azaltır ve iş birliğini teşvik eder.

Kişiler arası iletişim varsayımları kime aittir?

Temel iletişim varsayımları, Amerikalı bilim insanları Paul Watzlawick, Janet H. Beavin ve Don D. Jackson’ın (1967) Pragmatics of Human Communication adlı kitabından gelmektedir. Buna göre, Watzlawick, Beavin ve Jackson beş temel varsayım önermiştir.

Kişilerarası iletişim araçları nelerdir?

Kişilerarası iletişim Üstün Dökmen, kişilerarası iletişimi iki şekilde sınıflandırır: Sözlü ve sözsüz. Sözlü iletişim “dilsel ve dil ötesi”, sözsüz iletişim ise “yüz, beden, fiziksel temas, mekan ve araç kullanımı” alt sınıflarında ele alınır.

Kişilerarası alan nedir?

Kişisel alan; Kişilerarası ilişkilerde, etkileşim halindeki kişiler arasındaki mesafeyi ve birbirlerine göre göreceli konumlarını ifade eder. İnsanlarda ve hatta hayvanlarda açıkça görülebilen kişisel alanın yaşam sürecinde önemli işlevleri vardır.

İlişki kuramı nedir?

İlişki düzenleme kuramının (Rai ve Fiske, 2011) temelini oluşturan bu araştırma, ahlakı dört temel ilişki motivasyonu (birlik, hiyerarşi, eşitlik, orantılılık) tarafından düzenlenen bir ilişki düzenleme mekanizması olarak görmektedir.

Örtük kişilik kuramı nedir?

Kapalı özellik kuramı, bir testle ölçüldüğü varsayılan bireyin gözlemlenemeyen psikolojik özellikleri (yetenek) ile bireyin bu teste verdiği yanıt arasındaki doğrusal ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışır (Hambleton vd., 1978; Gustafsson, 1980; Hambleton ve Swaminathan, 1985; Hambleton, 1989).

Sosyal etkileşim kuramı nedir?

Sosyal etkileşim kuramının savunucusu Vygotsky’ye göre; dil, insanların sosyal çevreleriyle etkileşim kurmak için bir araç olarak kullandıkları bir semboller sistemidir. Bu araç, çocuğun doğumundan itibaren çevresiyle etkileşimiyle şekillenir.

Süblimasyon nedir Sullivan?

7. Süblimasyon: Freudcu bakış açısına göre, yaratıcı özellik cinsel enerjinin yön değişikliği yoluyla yaratıcı davranışa süblimasyonuna dayanır. Bu, cinsel enerjiyi kabul edilebilir veya takdire şayan kılar.

Kaynak: transalmakine.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sendegel.com.tr