İçeriğe geç

Trabzon Beşikdüzü Hangi Boydan

Beşikdüzü hangi boydan?

Bu yerleşim bütünlüğü nedeniyle, adı geçen ilçeler arasındaki dil benzerliği daha fazladır. Bazı bilimsel kaynaklar Beşikdüzü’ndeki tüm halkın Çepni aşiretine mensup olduğunu varsaysa da, Şalpazarı yakınlarındaki yerleşim yerlerindeki 14 köyün Çepni, geri kalanının ise çeşitli Türk aşiretlerinden olduğu iddia edilmektedir.

Beşikdüzü Türk mü?

Ağızdan ağıza aktarılan otantik geleneklere göre bölge halkı, 13. ve 14. yüzyıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen Türkmen boylarının torunlarıdır.

Trabzon Türkleri hangi boydan?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Beşikdüzü adı nereden gelir?

1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılarak Türk-İslam kültür sahasına giren Trabzon iline bağlı bir ilçe olan Beşikdüzü, adını güneyinde bulunan Beşikdağı’ndan almaktadır.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Çepni Türkleri kimlerdir?

Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.

Trabzon Türk mü?

Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. 1923’te Yunanistan ve Türkiye arasındaki “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderilmiştir. Bazıları Müslüman olmuş, ancak zamanla Türk olmuşlardır.

Şarlı ne demek?

Beşikdüzü’nün eski adı Akhisar’dır ve merkezinin diğer adı “Şarlı”dır. Burada kullanılan “şar” kelimesi Farsça “şehr” kelimesinden galat olarak gelir ve “şar” kelimesi şehir, kasaba, küçük kasaba anlamına gelir. Şarlı’nın “kasaba” veya “vatandaş” anlamına gelen şehrin adı olarak verildiği varsayılabilir.

Trabzon Şarlı neresi?

Şarlı Yaylası, Trabzon ili Tonya ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla, 35 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve Kalınçam ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaylada hayvancılık yapılmaktadır.

Trabzonluların kökeni nereye dayanır?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Lazlar hangi Türk boyundandır?

MÖ 6. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyine seyahat eden Herodot, Sakaların “Alazon” (+Alaz) kabilesinden bahseder. MS 23-79 yılları arasında yaşayan Romalı PİLİNUS, aynı bölgede “Laz” (Laz’oi) adlı bir kabilenin yaşadığını bildirir.

Beşikdüzü’nün nüfusu kaç?

NüfusYılToplamŞehir201621.66621.666201721.04121.041201822.63022.630201923.32823.

Beşikdüzü nereye bağlıdır?

Beşikdüzü bir süre Şarlı ismiyle Görele ilçesine bağlı kaldı. Ayrıldıktan sonra il merkezi Trabzon’a bağlandı.

Beşikdüzü kaç km kare?

Beşikdüzü ilçesi Trabzon’a 45 km uzaklıkta yer almaktadır. batısında yer almaktadır. Doğusunda Vakfıkebir, batısında Eynesil, güneyinde Şalpazarı ve Tonya ilçeleri, kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır. Sahil kasabası olarak kodlanan ilçenin yerleşim alanı 121 km²’dir.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.

Trabzon tonya hangi Türk boyundandır?

Bölge, Osmanlı’nın Trabzon’u fethetmesinden (1461) önceki dönemde Horasan bölgesinden buraya gelen Çepni Türkleri tarafından Türkleştirilmiştir. Tonya ilçesi, daha önce Vakfıkebir ilçesine bağlı olduğu için Osmanlı kaynaklarında pek geçmez.

Gümüşhane hangi Türk boyundandır?

Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.

Tokat hangi Türk boyundandır?

Döğer Aşireti: Döğer aşiretleri Bolu, Afyon, Burdur, Diyarbakır, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Muğla, Sivas ve Urfa illerinde yaşamaktadır. Dodurga Boyu: Dodurga boyları Bolu, Afyon, Ankara, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Mardin, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde yaşamaktadır.

Kaynak: bluesolarlight.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sendegel.com.tr