Kayseri kökeni nereden gelir?
Roma döneminde şehre “imparatorun şehri” anlamına gelen Kaisareia adı verildi. Bu isim Araplar tarafından Kaysariya olarak kullanıldı. Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra şehre Kayseriye adını verdiler ve bu isim Cumhuriyet döneminde Kayseri şeklini aldı.
Kayseri’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
Kayseri ve çevresi Asurlular, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler ve Abbasiler’den sonra 11. yüzyılda kurulmuştur. 12. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1174 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kayseri’yi şehrin başkenti olarak atadı. Şehir 13. yüzyılda Kılıç Arslan’ın yönetimine girdi. Yüzyılın sonuna kadar en parlak dönemlerini yaşadı.
Kayseriyi ilk kim fethetti?
İstanbul’u fethetmek için birçok sefer Orta Anadolu ve özellikle Kayseri üzerinden yapıldı. Ve her seferinde şehir İslam orduları tarafından işgal edildi ve yıkıldı. Doğu tarihçilerine göre; Orta Anadolu’ya doğru ilerlemeye başlayan Türkler, Afşin Bey komutasında 1067 yılında Kayseri’yi fethetti.
Kayseri’nin kurucusu kimdir?
Selçuklu Devleti’nden sonra Kayseri, Eretna Beyliği’nin yönetimi altına girdi. Eretna hanedanına son veren Kayseri kadısı ve vezir yargıcı Burhaneddin Ahmet, 1381 yılında kendi adını taşıyan devleti kurdu. Babası Kayseri kadısı olan Burhaneddin, güçlü bir kişiliğe sahip bir hükümdardı.
Kayserililer hangi köken?
Kayseri’de bilinen ilk yerleşim yeri, yerleşimi Erken Tunç Çağı’nda başlayan Kültepe’dir (Kaniş/Karum). Kültepe, Hitit öncesi Anadolu’nun orijinal sakinleri olan Hatti halkı tarafından kurulmuştur.
Kayseri hangi beylik?
Anadolu Beylikleri Dönemi Şehir 1398 yılında Bayezid tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. Ancak dört yıl sonra, 1402 yılında Timur İmparatorluğu ile Ankara Savaşı’ndan sonra Kayseri, Timur tarafından Karamanoğulları’na devredilmiştir. Bir süre sonra Dulkadiroğulları Beyliği’nin yönetimine girmiştir.
Kayseri Kültepe hangi uygarlığa aittir?
Asur ticaret kolonileri döneminde Kültepe, Kanish krallığının merkeziydi. Ayrıca Anadolu’da Asurlular tarafından kurulan on Karum’un başkenti veya idari merkezidir. İdari olarak, tüm Karumlar doğrudan Kanish’e bağlıydı ve Kanish de doğrudan Asur’a bağlıydı. Höyükte 6-10 kazı yapılmıştır. Katlar bu dönemi temsil etmektedir.
Kayseri ne zaman büyük bir şehir oldu?
Büyükşehir Belediyesine Geçiş 14 Aralık 1988 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3508 sayılı ve 20019 sayılı Kanunla Kayseri Belediyesi’ne büyükşehir belediyesi statüsü kazandırılmış ve aynı kanunla Melikgazi ve Kocasinan adında iki belediye kurulması kararlaştırılmıştır.
Kayseri Develi hangi boydan?
Yağmurbey köyü, Eratna beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Develi Develi (Everek) Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.
Kayseri kalesini kim yaptı?
Bunlardan biri İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan Çokburcu, diğeri ise Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Okburcu’dur. İç kale: Selçuklular, Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından onarılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Kayseri’de yaşayanlar nereli?
Sivas ve Yozgat’ta kayıtlı insanların çoğu Kayseri’de yaşıyor. Sivas’tan 92.233 kişi, Yozgat’tan 70.256 kişi ve Nevşehir’den 40.635 kişi Kayseri’de yaşıyor. Toplamda, burada yaşayan ve Kayserili olmayan insanların neredeyse yarısı bu üç ilde yaşıyor.
Kayseri şehrinin ünvanı nedir?
Kayseri’ye 1988 yılında çıkarılan 3508 sayılı Kanunla büyükşehir statüsü verilmiştir.
Kayserinin eski adı nedir?
Kentin en eski adı olan Mazaka, Roma dönemine kadar varlığını sürdürmüş; Roma döneminde kente “imparatorun kenti” anlamına gelen Kaisareia adı verilmiş; bu ad Araplar tarafından Kaysariya adıyla kullanılmıştır.
Kayseri hangi imparatorluk?
1402’deki Ankara Savaşı’ndan sonra Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları’na ait olan şehir, Yavuz Sultan Selim’in İran seferinden dönmesiyle 1515’te Osmanlı İmparatorluğu’na bağlandı. Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte Kayseri, 1924 Anayasası’na göre il oldu.
Kayserinin efsane başkanı kimdir?
Kayseri’nin yaşayan efsanesi Osman Kavuncu, yediden yetmişe herkesin gönlünde unutulmaz bir sevgi anıtı yaratmıştır. Kaderin ona sunduğu zorlu hayat mücadelesinde, üstün iradesiyle yüreğini ve hayatını sadece vatanına adamıştır.
Kayseri hangi boydan gelir?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Kayseri’nin kökü nedir?
Kentin en eski adı olan Mazaka, Roma dönemine kadar varlığını sürdürmüş; Roma döneminde kente “imparatorun kenti” anlamına gelen Kaisareia adı verilmiş; bu ad Araplar tarafından Kaysariya adıyla kullanılmıştır.
Kayseri’de yaşayanlar nereli?
Sivas ve Yozgat’ta kayıtlı insanların çoğu Kayseri’de yaşıyor. Sivas’tan 92.233 kişi, Yozgat’tan 70.256 kişi ve Nevşehir’den 40.635 kişi Kayseri’de yaşıyor. Toplamda, burada yaşayan ve Kayserili olmayan insanların neredeyse yarısı bu üç ilde yaşıyor.
Kayseri Karadeniz mi?
Kayseri İli, Orta Anadolu’nun Yukarı Kızılırmak bölgesinde 340 56′ ve 360 59′ doğu boylamları ile 370 45′ ve 380 18′ kuzey enlemleri arasında yer alan bir ilimiz olup, tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Kaynak: moiva.com.tr