Gerekçeli kararın tebliği nasıl yapılır?
Karar, gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra yasal olarak bağlayıcı hale gelebilir. Mahkeme gerekçeli kararı posta yoluyla tarafların adreslerine gönderecektir. Gerekçeli karar, tarafların kararın içeriğini öğrenebilmesi için gönderilmelidir.
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir? Gerekçeli kararın ne zaman tebliğ edileceğine dair açık bir yasal düzenleme yoktur. Ancak gerekçeli kararın imzalandıktan hemen sonra yazılı hale getirilmesi ve taraflara tebliğ edilmesi gerekse de bu konu ceza ve hukuk mahkemelerinde farklıdır.
Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?
Hukuk mahkemelerinde, gerekçeli bir karar, taraflar talep etmediği sürece normalde tebliğ edilmez. Başka bir deyişle, hukuk mahkemesinde nihai kararın veya temyiz hakkının kullanılmasının sağlanması için, taraflar mahkemeden gerekçeli kararın kendilerine bildirilmesini talep etmelidir (…)
Gerekçeli kararı tebellüğ etmek ne demek?
Gerekçeli kararın yazılı olarak ne anlama geldiği sorusuna cevap vermek için; Bu görüş, başkan yargıcın mahkemede taraflara sunduğu hüküm maddesine “hangi yasal temele dayanarak” ulaştığını belirtir. Özet kararın gerekçeli versiyonunun yazılı olduğunu belirtir.
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Kararda; işe iade davasının, bu karar ve işlemlerin davalıya tebliğ tarihinden itibaren bir hafta içinde yapılabileceği düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere; kanun hükmü, davalının hazır bulunmadığı duruşmada yapılan işlem ve kararların davalıya bildirilmesini gerektirmektedir.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden dosya kesinleşir mi?
1-) Hukuk mahkemelerinde; kararın kesinleşebilmesi için gerekçeli kararın dosyada bulunan tüm taraflara yazılı olarak tebliğ edilmesi ve taraflara tebliğ edilmesi gerekir.
Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine tebligat yapılmasını isteyen kişi, tebligat masrafını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden istinaf edilir mi?
Yargıtay içtihatlarında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 297. maddesinde sayılan unsurları içermeyen bir hükmün geçerli yorumlanmış hüküm olarak kabul edilmediği görülmektedir. Bu nedenle, temyiz hakkının kullanılması için süre sınırı ancak gerekçeli kararın tebliği ile başlar.
Eve tebligat gelmedi mahkeme olur mu?
Evinize tebligat gelmese bile duruşma yine görülecektir.
Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?
Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.
Gerekçeli kararda tutuklama olur mu?
‘, ancak pratikte tutuklamanın nedeni bu değildir; bunda bir gerekçe eksikliği görüyoruz. “Kaçma şüphesi, suçun doğası ve özü ve delil gizleme şüphesi pratikte gerekçe olarak algılanıyor ve kopyala-yapıştır prosedürü kullanılarak tutuklama emirlerine yazılıyor.”
Gerekçeli kararın tebliği talebi nasıl yapılır?
Gerekçeli kararlar, tarafların talebi üzerine tebliğ edilir. O sırada, bir vatandaş veya hukuk mahkemesinde davası sonuçlanan bir avukat, kararın taraflara tebliğ edilmesini istiyorsa, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini talep ederek bunu yapmalıdır.
Gerekçeli karar yazıldı nasıl öğrenilir?
“Gerekçeli karar verildi” ifadesi, işlemin tamamlandığı ve mahkeme kararının gerekçeleriyle hazırlandığı anlamına gelir. E-devlet dosyanızı sorguladığınızda “Gerekçeli karar verildi” ifadesini görebilirsiniz.
Tebellüğ eden kim imzalar?
MADDE 13 – (1) Tebliğ edilecek belgelerin yeteri kadar nüshası bulunur, bunlardan biri dosyada saklanır, diğeri tebliğ edilecek kişilere verilir. Bu nüshalarda işleticinin veya temsilcisinin imzası bulunur. Resen tebligata ilişkin belgeler, tebligatı yapan makamın yetkili memuru tarafından imzalanır.
Gerekçeli karar tebliğ masrafını kim öder?
Kendisine bildirim yapılmasını isteyen kişi, bildirimin masraflarını karşılamak zorundadır.
Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İtiraz ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden İstinaf başvurulur mu?
Yargıtay içtihatlarında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 297. maddesinde sayılan unsurları içermeyen bir hükmün geçerli yorumlanmış hüküm olarak kabul edilmediği görülmektedir. Bu nedenle, temyiz hakkının kullanılması için süre sınırı ancak gerekçeli kararın tebliği ile başlar.
Tefhim tebliğ yerine geçer mi?
Tefhim, tam anlamıyla “ilan etmek”, duyurmak anlamına gelir. Ceza yargılamasında, bildirim ve süre bildirimi büyük önem taşır. Tercüme, karar duruşmasında hazır bulunan tarafa kararın iletilmesi anlamına gelir.
Kaynak: altinetut.com.tr