Borcun yenilenmesi nedir?
Yenileme, dar anlamda borcu sonlandıran sebeplerden biridir. Borcun yenilenmesi, alacaklı ile borçlu arasındaki bir sözleşme aracılığıyla yapılır. Eski borcu, bir borcu yenisiyle değiştirerek sona erdirme anlaşmasına yenileme sözleşmesi denir.
Sözleşmenin yenilenmesi nedir?
Bir borcu veya sözleşmeyi tek bir işlemle sonlandırıp yenisini yaratan sözleşmeye denir.
Borcun nakli borcu sona erdirir mi?
Bu bağlamda, borcun devri, o ana kadar borçtan sorumlu olan kişinin söz konusu borçtan kurtulması ve borcu üstlenen kişinin alacaklıya karşı o borçtan sorumlu olmasıyla sonuçlanır. Bu durumda, alacaklının borç ödenene kadar aynı borçluyu takip edebileceği genel kuralın bir istisnası vardır.
Borcun nakli ne demek?
Borçların üçüncü kişilere devredilmesine borç üstlenimi denir. Borç devri durumunda, üç yönlü bir ilişki vardır: alacaklı, borçlu ve borcu üstlenen kişi. Alacağın devri borçluya zarar veren bir işlem olmadığından, mevcut hukuka göre borçlunun bu işleme onay verip vermemesi gerekli değildir.
Yenileme borcu sona erdirir mi?
Yenileme, borçların sona erme nedenlerinden biridir. Eski bir borcun, bir borcun yenisiyle değiştirilmesi yoluyla sona erdirilmesi olarak tanımlanan yenileme, Alman hukukunun aksine, borç ilişkisinde (geniş anlamda borç ilişkisi) değil, borç ilişkisinde (dar anlamda borç ilişkisi) gerçekleşir3.
Borcun reddi borcu sona erdirir mi?
Kamu borcunun sona erdirilmesinin bir diğer nedeni de borcun inkarı, yani devletin tek taraflı olarak borcun tamamını veya bir kısmını ödemeyeceğini beyan etmesidir.
Sözleşme yenilenmezse ne olur?
Ancak sözleşme yenilenmediği takdirde, taraflar arasında yazılı bir anlaşma yapılmadığı takdirde kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre devam eder.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin nedenlerini düzenler. Bunlar; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu unvanlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır. Bu nedenlere, borcu sona erdirmenin en doğal yolu olan “ifşa” da eklenmelidir [49].
Kontrat yenilenirse ne olur?
Kira sözleşmesi uzatılmışsa ve sözleşmede kira artış oranı belirtilmemişse, ev sahibi yeni bir kira teklif edebilir. Ancak, bu artış yasayla belirlenen yıllık artış oranlarını geçemez ve kiracı ile mutabık kalınmalıdır. Taraflar anlaşamazsa, mahkemeye kira tespiti için başvuruda bulunulabilir.
Borçlu borcunu devredebilir mi?
Türk hukukunda alacağın üçüncü bir tarafa devri borçlunun rızası olmadan gerçekleşebilirken, borcun devri alacaklının rızasına bağlıdır. Dış borç üstlenimi kurumu, borcun yeni bir borçluya tamamen devredilmesini içerirken, borç canlı kalır ve tüm sonuçlarıyla varlığını sürdürür.
Temlik icranın önüne geçer mi?
22. Temlik yazısını icra dairesinde hazırlamak gerekli değildir. Temlik noter huzurunda veya basit yazılı şekilde yapılabilir. Alacağın temliki, temlik eden (eski) alacaklının, temlik edilen alacak için icra takibinde alacaklı olma statüsünü sona erdirir.
Borcun üstlenilmesi sözleşmesi nedir?
Madde metni. Borçlunun değiştirilmesi ve borcunun hafifletilmesi borçlu ile alacaklı arasındaki bir anlaşma ile mümkündür. Dahili devralma sözleşmesinin alacaklıya yüklenici tarafından veya borçlunun onayı ile iletilmesi, harici bir devralma sözleşmesi yapma teklifi anlamına gelir.
Borcun 10 yıl ödenmezse ne olur?
Örneğin, alacaklının borcunuza karşı icra takibi başlatmasına izin verin. 10 yıl içinde herhangi bir işlem yapılmazsa borcunuz azaltılacaktır.
Borçlunun değişmesi ne demek?
Alacaklı veya borçlunun her an kendi alacaklarını veya borçlarını gönüllü olarak başkalarına devretmesi mümkündür. Hukuk literatüründe bu tür işlemlere halefiyet veya borçların devri denir.
Nakli sözleşme nedir?
Özellikle, bir borç transfer sözleşmesi, üçüncü bir taraf ile alacaklı arasında akdedilen ve borcun üçüncü bir tarafa devredilmesine izin veren bir sözleşmedir. Buna dış borç yükü denir. Borcun dahili olarak üstlenilmesi durumunda; üçüncü tarafın, borçluyla akdettiği sözleşme yoluyla, borçluyu borcundan kurtarmayı taahhüt etmesi mümkündür.
Borcun ifası ne demek?
BORCUN İFASI Alacaklının, sözleşme ve kanuna (gerekirse) uygun olarak borç yükümlülüğünü yerine getirerek tatmin olmasına ifa denir. İfa, esasen yükümlülüğün amacıdır ve alacaklı, alacağına ifa ile kavuşur. Roma hukukunda, ifa yerine “solutio” terimi kullanılmıştır.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin nedenlerini düzenler. Bunlar; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu unvanlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır. Bu nedenlere, borcu sona erdirmenin en doğal yolu olan “ifşa” da eklenmelidir [49].
Borcun çeşitleri nelerdir?
Borç türleri üçe ayrılır. Borç türleri özel borç, kurumsal borç ve devlet borcudur.
Borcun zaman aşımı nedir?
Borçlar hukukunda zamanaşımı, borçluya borcun doğmasından itibaren belirli bir süre geçtikten sonra borcu ödemekten kaçınma hakkı veren bir sebeptir. Örneğin, hakkında yasal işlem veya icra takibi yapılan bir borçlu, borcun zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle borcu ödemekten kaçınabilir.
Kaynak: ozerkanplastik.com.tr