Atatürk’ün kitap sevgisi nasıl gelişti?
Bu dili öğrenmeye ve Fransızca kitaplar okumaya başladı. Atatürk kitaplarını her yere yanında götürdü. Kitap okurken kağıtlara veya kitaplara notlar aldı. Tüm yayınları izledi ve yurtdışından kitap sipariş etti.
Atatürk kitap okumayı neden sever?
Zevk için okurdu, bilgi edinmek için okurdu ve son olarak siyasi konuşmaları ve yazıları için bir kaynak olmak için okurdu. Kısacası, kitap hangi yönde veya konuda olursa olsun, Atatürk’ün entelektüel hayatına değerli bir katkıydı. “İyi ve öğretici kitaplar Atatürk’ün hayatında her zaman büyük bir yere sahip olmuştur.” Böyle bir şey yoktu.
Atatürk’ün en sevdiği kitap nedir?
Çalıkuşu romanı Atatürk’ün en sevdiği edebi eser olarak kabul edilir. Atatürk’ün uyku öncesi kitabı olarak Çalıkuşu’nu seçmesinin nedeni, kitabın başkahramanı Feride’nin Anadolu’nun en ücra köşelerine öğretmenlik yapmak için gitmesi ve bu anlamda başlattığı aydınlanma hareketidir.
Atatürk neden kitap yazdı?
Yazılı Eserler – Milli Eğitim Bakanlığı Mustafa Kemal Atatürk hayatının her aşamasında kitaplarla bağ kurmuştur. Bu okuma sevgisinin kendisine kazandırdığı bilgiyi zaman zaman yazıya döken Atatürk, hayatının farklı dönemlerinde farklı konularda kitaplar yazmıştır.
Atatürk kaç adet kitap yazdı?
Ayrıca Atatürk, Nutuk’la birlikte ikisi Almancadan Türkçeye çevrilmiş dokuz kitap, ayrıca kendisinin yazdığı askeri, siyasi ve medeni bilgiler içeren bir geometri kitabı da yazmıştır.
Atatürk’ün içinde büyük bir ne sevgisi bulunmaktaydı?
Atatürk’ün doğaya ve çocuklara karşı büyük bir sevgisi vardı.
Atatürk günde kaç saat kitap okurdu?
Bu günleri tuttuğu anılarında saatler, gece yatmadan önce veya kahvaltıdan sonra saat 08.00-22.00 arasıdır.
Atatürk neyi okumayı çok sever?
Atatürk kitap okumayı çok severdi. Yoğun iş temposunda fırsat buldukça bir kitabın kapağını açardı. Ama yanından hiç ayırmadığı bir romanı vardı, savaşta bile olsa ara sıra rastgele bir sayfasını açıp okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanı Atatürk’ün en sevdiği romandı.
Atatürk hangi oku?
Atatürk eğitim hayatına Mahalle Mektebi’nde başladı. Daha sonra dönemin şartlarına göre daha modern olan Şemsi Efendi Mektebi’ne kaydoldu. Oradan, şu anda Selanik’in ortaokulu olan Selanik Sivil Ortaokulu’na geçti.
Atatürk hangi takımlı?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de bir Fenerbahçe taraftarıydı. 10 Ağustos 1928’de, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra Atatürk, üçü Galatasaraylı, ikisi Fenerbahçeli olmak üzere beş kişiye şöyle demişti: “Burada üçe karşı üçüz. Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!”
Atatürk hangi renk sever?
Takım elbiselerinde çoğunlukla siyah rengi tercih etse de, renkli pantolon ve ceketleri de harika görünmek için tercih ediyordu.
Atatürk’ün köpeğinin adı neydi?
Atatürk’ün köpeği Fox’un doldurulmuş bir versiyonu Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde tutuluyor. Anıtkabir yetkilileri Fox’un cesedinin Atatürk’ün arkadaşı Necdet Pençe tarafından saklandığını ve eşi İrfan Pençe’nin 1969’da onu Anıtkabir’e verdiğini belirtti.
Atatürk’ün yasaklanan kitabı neden yasaklandı?
Atatürk tarafından 1935 yılında tüm subay ve astsubaylara kitap olarak dağıtılmıştır. Filistin’in Osmanlı’ya kaybedilmesinde başrol oynayan isimlerden biri olan Atatürk, askeri strateji ve istihbarat güvenliği açısından yaptığı icraatlarla Türk milleti adına bir daha böyle bir olayın yaşanmamasını sağlamıştır.
Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük eser nedir?
“Gazi Mustafa Kemal’in ‘en büyük eserim’ dediği, gelecek nesillere emanet ettiğimiz, milli birliğimizi, refahımızı koruyan Türkiye Cumhuriyeti’ne saldıran düşmanlar, Atatürk’ün ölümünün 78. yılında da aynı gayreti göstermektedirler.”
Atatürk’ün kaleme aldığı kendi eserleri nelerdir?
Atatürk’ün eserleri Takımın Muharebe Tatbikatı, Selanik Asır Matbaası, Selanik, 1908 (Almanca’dan tercüme edilmiştir). Cumalı Ordugâhı – Süvari: Bölük, Alay, Liva Talim ve Manevraları, Selanik, 1909. Eğitim ve Tatbikat Gezileri, Selanik Askeri Matbaası, 1911. Bölük Muharebe Talimatı, 1912 (Almanca’dan tercüme edilmiştir).
Atatürk’ün yazdığı kitabın konusu nedir?
“Speech” adlı kitap, milli mücadele dönemini ve milli mücadeleden sonra yaşanan süreci anlatan bir kitaptır. Aynı zamanda, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu ve bu dönemde ülkemizin kuruluş sürecini ayrıntılı olarak anlatır.
Atatürk’ün en büyük tutkusu nedir?
Okuma, Atatürk’ün hayatında her zaman bir tutku olmuştur. Bu tutku ona askeri ve sivil hayatında kapsamlı bir bilgi ve kültür sağlamıştır. Bu bilgi ve kültürün kaynakları olan kitaplar ve kütüphaneler, günlük hayatında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur.
Atatürk günde kaç saat kitap okurdu?
Bu günleri tuttuğu anılarında saatler, gece yatmadan önce veya kahvaltıdan sonra saat 08.00-22.00 arasıdır.
Atatürk ülkemizi geliştirmek için ne yapmıştır?
Atatürk rejimi dört milyon ağaç dikmiş, Türk tarım makinelerini modernize etmiş, sel kontrol önlemleri almış, kırsal alanlarda tarım bankaları ve okullar gibi kırsal kurumlar açmış ve köylülere uygulanan yüksek Osmanlı dönemi vergilerini kaldıran toprak reformunu uygulamıştır.
Kaynak: igames.com.tr