İçeriğe geç

Yanlış Karar Veren Hakime Ne Yapılır

Yanlış karar veren hakim nereye şikayet edilir?

Başsavcılık, kolluk kuvvetleri, valilik, kaymakamlık veya mahkeme.

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Hâkime dava açılabilir mi?

Davacı davayı esastan kaybederse disiplin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalır. Hakim duruşma sırasında duruşmayla ilgili olmayan hukuka aykırı bir eylemde bulunursa, zarar gören taraf genel hükümlere dayanarak genel mahkemelerde hakime tazminat davası açabilir.

Reddi hakim nereye yapılır?

(2) Hakimin reddi, başvuru yoluyla istenir. Başvuruda, reddin dayandığı nedenler, deliller veya emareler açıkça gösterilir ve gerektiğinde belgeler de yer alır. (3) Hakimin reddi başvurusu, reddi istenen hakimin mensup olduğu mahkemeye yapılır.

Mahkeme yanlış karar verirse ne olur?

Devlet, hakimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hakimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.

Hakimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?

Cumhuriyet savcısının mütalaası üzerine; sanığın beraatine veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının mütalaası duruşma sırasında mevcutsa, mütalaa duruşma sırasında Cumhuriyet savcısı tarafından açıklanır.

Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?

İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).

Hâkim istediği kararı verebilir mi?

Hakim tarafsızlığına şüphe düşürecek sebepler ileri sürerek bunu yapmaktan kaçınırsa, Kurum çekincenin uygun olup olmadığına karar verir. Çekincenin uygun görülmesi halinde, davaya bakmak üzere başka bir hakim veya mahkeme görevlendirilir. CMK m. 100 Gecikmenin sakıncalı olduğu hâllerde yapılan iş hakkında.

Savcı kararını değiştirebilir mi?

(1) Cumhuriyet savcısının itiraz ettiği karar sanık lehine bozulabilir veya değiştirilebilir. Cumhuriyet savcısı sanık lehine işlem yapılmasını isterse, yeni mahkûmiyet önceki hükümde belirlenen cezadan daha ağır olamaz.

Hakim verdiği karardan sorumlu mudur?

HMK md. 46/1’e göre, hâkimlerin yargısal faaliyetleri sırasında verdikleri zararlardan dolayı devletin sorumluluğu sınırsız değildir. Başka bir deyişle, hâkimlerin ağır ihmal veya kastla verdikleri kanunda sayılan kararlardan devlet sorumludur[3].

Savcının dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuza göre hâkimler yargı dokunulmazlığı veya dokunulmazlığından yararlanamazlar10. Hâkim, uygulanabilir hukuk normlarını vicdanlı, tarafsız, kişisel kanaat, inanç ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskılarına karşı uygulamakla yükümlüdür.

Mahkemede dava açma ücreti ne kadar?

Buna göre dava açarken mahkemeye ödemek zorunda olduğumuz harç ve masrafları hesaplayalım. Dava açma harcı: 427,60 TL (2024 yılı için). Masrafların peşin ödenmesi: İkili davada 1.

Hâkim nereye şikayet edilir?

6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, hâkim ve savcıların yargısal görevleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze iletilen şikâyetler, bir yazıyla birlikte Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilecektir.

Hâkimin reddi kim ister?

(1) Hâkimin davaya bakamayacak durumda olması hâlinde reddi hakim tarafından istenebileceği gibi, tarafsızlığına şüphe düşürebilecek başka sebeplerle de reddi hakim tarafından istenebilir. (2) Savcı, şüpheli, sanık veya bunların müdafii, katılan veya vekili, hâkimden reddi hakim tarafından isteyebilir.

Reddi hâkim ne kadar sürer?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 38. maddesine göre, hakimin reddinin sebebini bilen taraf, reddi talebini en geç ilk duruşmada yapmak zorundadır. Taraf, reddi sebebini duruşma sırasında öğrenirse, bu talebini öğrendiği ilk duruşmada derhal, ancak en geç başka bir işlem yapılmadan önce bildirmek zorundadır.

184 şikayet edince ne olur?

İhbarı alan tütün ekibi derhal belirtilen adrese giderek ihbarı yerinde kontrol eder. Denetleme ekibi bir ihlal tespit ederse gerekli tedbirler alınır ve denetim görüntüleri ve raporları sistem üzerinden merkez ofise gönderilir.

Hakim keyfi karar verebilir mi?

“Hâkimler işlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.” Vicdani kanaate dayalı karar vermek, keyfi karar vermek anlamına gelmez; yargı kararlarının gerekçeli, hukuki ve mantıksal yapısının titiz, sebep-sonuç ilişkilerinin tam olması gerekir.

Hâkimler adli yönden kime bağlıdır?

Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevleri hariç olmak üzere, hâkimler ve savcılar üzerinde denetim yetkisine sahiptir. Hâkimler ve savcılar, idari görevlerinin yerine getirilmesinde Adalet Bakanlığına tabidirler.

Mahkemede şikayetçi olunur mu?

Şikâyet, tutanağa geçirilmek üzere yazılı veya sözlü olarak Başsavcılığa veya kolluk makamlarına yapılabilir (CMK. m. 158/1). Ancak, yetkili Başsavcılığa iletilmek kaydıyla Valiliğe, Kaymakamlığa veya Mahkemeye de yapılabilir (CMK. m. 158/1).

Kaynak: gefe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sendegel.com.tr