İçeriğe geç

Kamuda Kimler Iç Denetçi Olabilir

İç denetçi olmak için ne yapmak gereklidir?

Şirketler, faaliyet gösterdikleri sektöre bağlı olarak adayların farklı lisans programlarını tamamlamasını beklemektedir. İç denetçi ünvanını alabilmek için, Türkiye İç Denetim Enstitüsü tarafından verilen Sertifikalı İç Denetçi (CIA) sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Devlette denetçi nasıl olunur?

Denetçi olmak için üniversitede 4 yıllık bir eğitimi tamamlamak gerekir. Ülkede denetçi olmak isteyen kişiler için gereken süre daha uzundur çünkü Kamu Hizmeti Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) geçmeleri gerekir. Sınava hazırlanma ve sınavdan sonra atanma süreci genellikle 1-2 yıl sürer.

Kamu iç denetçi ne kadar maaş alır?

Yıllara Göre Maaşlar İç Denetçi pozisyonu için 2024 yılında ortalama aylık maaş 53.275 TL iken, 2023 yılında bu ortalama 38 TL olacak.

Denetçi sınavına kimler girebilir?

Dolayısıyla, denetçi olarak 4 yıl çalışmış bir kişi, daha sonra 8 yıllık sürenin %20’si (1,6 yıl) meslek mensubu, araştırma görevlisi, yönetici veya daha üst kademelerde çalışmışsa aday belirleme sınavına girmeye hak kazanır.

Kimler kamu iç denetçisi olabilir?

Kamu sektöründe iç denetçi olarak çalışmak için gereken şartlar şunlardır: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 5 yıl memur olarak veya 8 yıl profesyonel olarak çalışmış olmak. Denetçi ve uzman pozisyonları için seçme ve yeterlilik sınavını geçmek.

Cıa sertifikası kimler alabilir?

CIA UYGUNLUK ŞARTLARI CIA adaylarının akredite bir üniversite düzeyindeki eğitim kurumundan lisans derecesine veya eğitim seviyesi açısından eşdeğer bir dereceye sahip olması gerekir.

İç denetçilikte yaş sınırı var mı?

Başvuru tarihi itibariyle 45 yaşından büyük olmamak. Uyarı ve kınama dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olmak. IDKK tarafından belirlenen mesleki etik kurallarına ve kamu sektöründe yürürlükte olan genel etik kurallarına uygun bir özgeçmişe sahip olmak.

İç denetçi hangi kurum tarafından atanır?

(3) Kanunun 65 inci maddesinin son fıkrası uyarınca iç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde en üst düzey amirin, diğer idarelerde ise en üst düzey amirin teklifi üzerine Bakan tarafından sertifikalı kişiler arasından atanır.

İç denetçi sınavı kaç yılda bir yapılır?

İç denetim eğitiminden geçen iç denetçi adayları; İç Denetim Koordinasyon Kurulu veya Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Merkezi veya uygun görülen başka bir kurum tarafından yılda en az bir defa yapılacak aday seçme sınavı ile belirlenir.

İç denetçi sınavı ne zaman?

Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu, İç Denetçi Aday Sınavı (2022 – İç Denetçi) için 24 Aralık 2022 tarihinde sınav düzenleyecektir. Sınav başvuruları 21-24 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında yapılacaktır.

Denetçi olmak için kaç yıl çalışmak gerekir?

MADDE 15 – (1) Denetçi olmak isteyenler, bağımsız denetçi nezdinde veya denetim kuruluşlarında, denetim dahil olmak üzere mesleki konularda en az üç yıllık pratik eğitim almak zorundadır (Ek oran: RG-30130). 3568 sayılı Kanun kapsamında belgelendirme ve vergi denetimi…

Denetçi olmak için kaç puan gerekir?

Sınavda başarılı olmak için her sınav konusundan 100 üzerinden en az 60 puan alınması ve tüm sınav konularından alınan puanların aritmetik ortalamasının en az 70 olması gerekmektedir.

İç denetçi nasıl atanır?

İç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlardaki üst düzey yöneticiler ile diğer kuruluşların üst düzey yöneticilerinin teklifi üzerine, Bakan tarafından onaylı adaylar arasından atanır ve aynı usulle görevden alınır.

İç denetçi sınavında hangi dersler var?

İç denetçi adayları için yapılacak seçme sınavı aşağıdaki konulardan oluşur: (a) Genel yetenek ve genel kültür, (b) (Değişik: RG-28529) Sınav ilanında belirtilmiş ise yabancı dil (İngilizce, Almanca veya Fransızca), (c) Genel muhasebe, (d) Türkiye ekonomisi.

İç denetçilik sınavı 2024 ne zaman?

26 Ocak

Denetçi olmak için hangi bölüm okunmalı?

Denetçi olmak için hangi bölümü okumalıyım? Denetçi nasıl olunur sorusunun cevabı üniversitelerin ekonomi, işletme ve finans bölümlerinden alınan diploma şeklinde bulunabilir. Ayrıca kamu yönetimi gibi benzer bölümlerden alınan diplomalar hem özel sektörde hem de kamu kuruluşlarında kabul görmektedir.

İç denetçi sınavı kaç yılda bir yapılır?

İç denetim eğitiminden geçen iç denetçi adayları; İç Denetim Koordinasyon Kurulu veya Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Merkezi veya uygun görülen başka bir kurum tarafından yılda en az bir defa yapılacak aday seçme sınavı ile belirlenir.

İç denetçi sertifikası nedir?

CIA sertifikası, iç denetim mesleğinin yeterliliği ve geçerliliği dünya çapında kabul görmüş en önemli sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip bir iç denetçinin, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, iç denetimleri gerçekleştirmek için gereken asgari standartlara ve mesleki yeterliliğe sahip olduğu varsayılır.

İç denetim uzmanı ne kadar maaş alır?

İç Denetim Uzmanı için en düşük ortak maaş 41.400 TL, en yüksek ortak maaş ise 112 TL’dir.

Kaynak: ankaraelektrikcisi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir