İçeriğe geç

Gerekçeli Karar Alındıktan Sonra Ne Olur

Gerekçeli karar çıktıktan sonra ne yapılır?

Gerekçeli karara karşı itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtiraz ve incelemeyi yapan üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.

Gerekçeli karar yazıldı simdi ne olacak?

Gerekçeli karar yazılı ise, avukatlar veya vatandaşlar tarafından UYAP’ta yapılan talep sonucu alınmış sayılabilir ve ilgili talepte “gerekçeli karar yazılmıştır” notu yer alır. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve tarafların görüntülemesine açık olduğu anlamına gelir.

Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?

Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.

Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?

Gerekçeli kararın açıklanmasından itibaren iki hafta içinde ceza mahkemesine itiraz edilebilir. Şartlar varsa, bölge mahkemesinin kararına karşı gerekçeli kararın açıklanmasından itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilir.

Gerekçeli kararın tebliğ masrafını kim öder?

Kendisine tebligat yapılmasını isteyen kişi, tebligat masrafını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.

Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?

Karara karşı bildirimden itibaren 2 hafta içinde itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz edilirse, karar incelenmek üzere daha üst mahkemeye gönderilir. Karara karşı itiraz edilmezse, karar 2 haftalık sürenin sona ermesinden sonra kesinleşir.

Gerekçeli kararda tutuklama olur mu?

‘, ancak pratikte tutuklamanın nedeni bu değildir; bunda bir gerekçe eksikliği görüyoruz. “Kaçma şüphesi, suçun doğası ve özü ve delil gizleme şüphesi pratikte gerekçe olarak algılanıyor ve kopyala-yapıştır prosedürü kullanılarak tutuklama emirlerine yazılıyor.”

Gerekçeli karara itiraz edilir mi?

Gerekçeli karar, mahkemenin kararının hukuka uygun olmasını sağlayarak keyfiliği önler. Mahkemenin kararından haberdar olan taraflar, kararın gerekçesine dayanarak beğenmedikleri kararlara karşı itiraz, temyiz veya daha üst bir yargı merciine başvurma gibi yasal yollara başvurabilirler.

Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?

Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.

Gerekçeli karardan kaç gün sonra tahliye edilir?

Tahliye talebiyle yapılan icra işlemlerinde, borçlunun ödeme emri kendisine tebliğ edildikten sonra itirazda bulunmak için 7 günlük bir süresi vardır. Bu süre zarfında borçlunun ödeme emrine itirazda bulunma ve işlemleri durdurma fırsatı vardır. Ancak, kiracı tahliye edilebilmesi için 30 günlük sürenin sona ermesi gerekir.

Gerekçeli karar teslim alınmazsa ne olur?

Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.

Gerekçeli karar yazıldı sonucu nasıl öğrenebilirim?

Artık güncel dava hakkında bilgi edinmek veya mahkeme kararını çevrimiçi olarak talep etmek mümkün. E-devlet ve UYAP uygulamaları sayesinde birçok vatandaş e-devlet davalarının sonuçlarını öğrenebiliyor ve UYAP dosyalarını sorgulayabiliyor.

Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar, itiraz süresi dolana kadar kesinleşmez.

Gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?

Gerekçeli karar yazılmışsa, UYAP’ta avukatlar veya vatandaşlar tarafından yapılan talep sonucu olduğu düşünülebilir ve ilgili sorguda “Gerekçeli karar yazılmıştır” uyarısı görünür. Bu ifade, gerekçeli kararın yetkili mahkeme tarafından yazıldığı ve UYAP’a kaydedildiği ve tarafların görüntülemesine açık olduğu anlamına gelir.

Dosyanın İstinaf’a gittiğini nasıl anlarız?

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz edilmesi halinde, UYAP Vatandaş Sistemi’nde dosya bilgileri sorgulandığında dosyanın durumu “İtiraz Üzerine” olarak görüntülenecektir.

Gerekçeli karar teslim alınmazsa ne olur?

Hakim tarafından yazılan gerekçeli karar, talep üzerine taraflara ve ilgili taraflara tebliğ edilir. Kararın tebliği, kararın ilgili taraflara iletilmek üzere posta yoluyla gönderilmesi anlamına gelir. Gerekçeli karar taraflara tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.

Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?

Gerekçeli kararın açıklanması için başvuruda bulunulması gerekiyor mu? Hayır, prensip olarak gerekçeli kararın açıklanması için özel bir başvuruda bulunulması gerekmez. Hukuki yargılamada mahkemeler veya idari makamlar kararlarının gerekçelerini göstermek ve bunları taraflara bildirmek zorundadır.

Karar kesinleştikten sonra ne olur?

Mahkûmiyetler kesinleştikten sonra infaz aşaması başlar. Kararda belirtilen cezanın infazı Cumhuriyet savcılığı tarafından izlenir ve denetlenir.

Gerekçeli karar uyap’a ne zaman düşer?

Başka bir deyişle, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, zorlayıcı sebeplerin varlığı halinde mahkemelere gerekçeli karar vermeleri için en fazla bir ay süre tanımaktadır.

Kaynak: vogyapi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir