İçeriğe geç

Yumuşama Nedir Örnek

Ünsüz yumuşama nedir 5 tane örnek?

Ünsüz yumuşatmaağaç-ı >treekap-ın > Container.kitap-ı > Kitapyurt-u > vatan.umut-a > Umut.flag-ı > bayrakyaprağı-ın > yaprak.sağlık-ı > sağlık

Türkçede yumuşama nasıl olur?

Çok heceli sözcüklerde ünlüyle başlayan bir ek varsa p, ç, t, k ünsüzleri sonunda b, c, d, ğ harflerine dönüşür: kelep/kelebi; ağaç/ağaç, kazanç/kazanım; geçit/geçit, kanat/kanatlar; uç/kulak, bıçak/bıçak ucu vb.

Hangi kelimelerde yumuşama olur?

Kesintili sert ünsüzlerle (p, ç, t, k) biten kelimelere ünlüyle başlayan ekler alındığında ünsüz değişimi (yumuşama) meydana gelir.

Ünsüz değişimi ve yumuşama aynı şey mi?

Ünsüz yumuşaması, ünsüz değişimi olarak da adlandırılır. Türkçede ses olayı olarak bilinen ünsüz değişimi, kelimelerin kesikli sert ünsüzlerle bitmesi olayıdır. Ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, kelimelerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzleri yumuşar ve sırasıyla c, g/ğ, b ve d’ye dönüşür.

Ünsüz sertleşmesi nedir 10 örnek?

Ünsüz sertleşmesi Sert ünsüzle biten kelimelere c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek verildiğinde ekin ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açılmış, yemek pişirirken, bakmış, çiçekten, kitapçıda, dişçide, ocakta, bitkin, 15 yaşında, Karabük’ten vb.

Kulp kelimesi yumuşar mı?

Ünsüz yumuşatma kuralına uymayan tek heceli kelimeler: Banka, Blok, Tank, Stok, Trup, Brüt, Baht, Jant, Tekerlek, Dart, Dost, Fark, Kamu, Şaka, Kamp, Kant, Kart, Kask, Kent, Saymak, Kavrama, Kürk, Künk, Maske, Mert, Neft, Pakt, Park, Pist, Posta, Şefkat, Acele, İlçe, Zor, Sirk, Geri, Orient.

Sert ve yumuşak ünsüzler nelerdir?

Ünsüz sertleştirmeSert ünsüzlerç, f, h, k, s, ş, t, pYumuşak ünsüzlerb, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z

Merak K yumuşar mı?

Bunlar gibi birçok örnekle karşılaşacaksınız: ahlak, kader, etüt, sanat, hakikat, millet, merak… Bu kelimeler yumuşatılamaz. ✓ İlginçtir ☺ Türkçe olmasına rağmen yumuşatılmamış başka örneklerle de karşılaşabilirsiniz!

Ünsüz benzeşmesi nedir örnek?

Bir kelime sert ünsüzlerden biriyle bitiyorsa, ek sert ünsüzlerden biriyle başlar. Bu kurala ünsüz benzeşmesi denir. Ek: (-da) – Yazım: Occasion / Wrong. On occasion / Correct.

Yumuşamaya aykırı sözcük ne demek?

Dilbilgisi kurallarına göre, bir harf yazılırken yumuşatılması gereken sert ünsüzler oldukları gibi kalırlar, buna ünsüz yumuşatma ihlali denir. Örneğin, “Ç” ile biten birçok kelime bir ek eklenerek “C” harfi olur. Bir ek kullanılmasına rağmen son harfi değişmeyen kelimeler ünsüz yumuşatma ihlali olarak kabul edilir.

Değil kelimesinde yumuşama var mı?

3. İçeride, dışarıda, ileri, burada, burada, orada, yukarıda, aşağıda gibi kelimeler eklendiğinde sondaki ünlüler düşmez: içeride değil içeride, dışarıda değil dışarıda, ileri ama daha ileri değil, burada değil ama burada, burada değil ama burada, orada değil ama orada, yukarıda değil ama yukarıda, aşağıda değil ama aşağıda, vb.

Eklerde yumuşama olur mu?

Dilimizde sert ünsüzle biten kelimelere sert ünsüzle başlayan ekler gelir: Aç-tı, Aş-çı, Bak-tım, Basın-kı, Çiçek-ten, Uzman-Kün, Geç-tim, İpek-çi , Elit-kin, Select-ti, Sütçü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimelere yumuşak ünsüzle başlayan ekler alınır: al-dı, an-dı, bilgi-gi, del-gi, Göz-cü, ver- di, yol-da vb.

Ünlü değişimi yumuşama mı?

Dilimizde bazı kelimeler türetme veya çekim eki aldığında kökleri değişir. Kökteki ünsüzün değişmesine ünsüz sertleşmesi veya ünsüz yumuşaması denirken, ünlünün değişmesine ünlü değişimi denir.

Yumuşama ve benzeşme aynı şey mi?

Asimilasyonda ünsüzler aynı sese dönüşürken, yumuşatmada ünsüz daha yumuşak bir sese dönüşür. Ayrıca, asimilasyon genellikle bitişik ünsüzler arasında gerçekleşirken, yumuşama bitişik veya bitişik olduğu düşünülen ünsüzler arasında gerçekleşebilir.

Bana sana hangi ses olayı?

Dilimizdeki kelimeler ek aldığında kökleri değişmez. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “I, you” kelimelerine -e eki eklendiğinde, kökteki e sesleri a olur ve bu ses olayına “ünlü değişimi” denir. “Ben + e – bana” kelimesi ünlü değişiminin bir örneğidir.

Ünsüz türemesi ne örnektir?

Bu kelimeler ünlü ile başlayan bir ek veya yardımcı fiil ile kullanıldığında, sondaki ünsüz ikizlenir: hak (doğru), onun (duygu), ret (reddetme), şer (kötülük), medicine (ilaç), zam (zammi), zan (şüpheli); af (affetmek), onun (hissetmek) vb. Bu makale 15 Ocak 2019’da yayınlanmıştır.

Ünsüz değişimi ne örnek?

Dilimizde sert ünsüzle biten kelimelere sert ünsüzle başlayan ekler gelir: Aç-tı, Aş-çı, Bak-tım, Basın-kı, Çiçek-ten, Uzman-Kün, Geç-tim, İpek-çi , Elit-kin, Select-ti, Sütçü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimelere yumuşak ünsüzle başlayan ekler alınır: al-dı, an-dı, bilgi-gi, del-gi, Göz-cü, ver- di, yol-da vb.

Ünsüz yumuşaması nasıl yazılır?

Ünsüz yumuşaması yalnızca sert bir ünsüzle biten kelimelerde meydana gelir. Örneğin: address – address. “P” harfiyle biten bir selamlama kelimesi eklenirse, “Hitaben” olarak yazılır. Ünsüz yumuşaması yalnızca sert bir ünsüzle biten kelimelere -e, -a, -ı, -i, -de veya -den sonekleri eklendiğinde meydana gelir.

Ünsüz benzeşmesi hangi harfler?

Türkçede bir sözcük sert ünsüzlerden (f, s, t, k, ç, ş, h, p,) biriyle bitiyorsa, onu takip eden ek için yumuşak ünsüzlerle (c, d, g) bitemez. Bunun yerine sert ünsüzlerle (ç, t, k) biterek ünsüz benzeşmesi kuralı yerine getirilir.

Kaynak: mcifuar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir