İçeriğe geç

Bitlisin Kürtçe Ismi Nedir

Tunceli Kürtçe ismi nedir?

Tunceli (Zazaca: Mameki), Türkiye’nin Tunceli ilinin merkezini oluşturan şehirdir.

Muş’un Kürtçe ismi nedir?

Muş (Ermenice: Ԅււַ, Kürtçe: Mûş), Muş iline bağlı aynı adlı şehir ve merkez ilçedir.

Urfa’nın Kürtçe ismi nedir?

Şanlıurfa İli (Türkçe: Şanlıurfa ili; Kürtçe: Parêzgeha Rihayê), aynı zamanda Urfa İli olarak da bilinir, Türkiye’nin güneydoğusunda (Türkçe: Şanlıurfa ili; Kürtçe: Parêzgeha Rihayê), Urfa İli olarak da bilinen bir il ve büyükşehir belediyesidir. Türkiye’nin güneydoğusunda bir il ve büyükşehir belediyesidir.

Bitlis’in gerçek adı nedir?

Komutanın bu sözlerinden çok memnun olan İskender, şehrin yönetimini bu komutana emanet etti ve komutanını ödüllendirmek için şehre Bedleis adını verdi. O günden sonra şehrin adı Bedlis olarak kaldı. Zaman içinde bazı harf değişikliklerine uğrayan bu isim artık BITLIS olarak anılıyor.

Iğdır’ın Kürtçe ismi nedir?

Iğdır’ın kelime anlamı iyi, büyük, asil, ünlü ve sahip demektir. Yerel halk Iğdır ismini İdir olarak telaffuz eder. Ermenice’de İgdir olarak telaffuz edilirken, Kürtçe’de Îdir olarak telaffuz edilir ve Azerice’de şehrin ismi İğdir olarak telaffuz edilir.

Mardin Kürtçe ismi nedir?

Mardin (Arapça: ماردين, Kürtçe: Mêrdîn, Asurca: ırtıssașișڕڝڢ, romanize: Merdīn) Türkiye’nin Mardin ilinin merkezi olan şehirdir.

Elazığ Kürtçe ismi nedir?

Elazığ (Türkçe telaffuzu: /elazɯː/; eski Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz Kürtçe: Xarpêt), Türkiye’nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski şehirlerinden biridir.

Şırnak Kürtçe ismi nedir?

Toponim. İsminin Şehr-i Nuh’tan geldiği söylenir. Şırnak’ın Kürtçe karşılığı Şirnex’tir.

Diyarbakır’ın Kürtçe ismi nedir?

Diyarbakır (Osmanlıca: دیاربكر; romanlaştırılmış: Diyarbekir, Kürtçe: Amed, Zazaki: Diyarbekır), Türkiye’nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.

Adıyaman Kürtçe ismi nedir?

Adıyaman (Kürtçe: Semsûr), Adıyaman ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Kuzeyinde Çelikhan, doğusunda Kâhta, güneydoğusunda Samsat ve Atatürk Barajı, güneyinde Fırat, batısında ise Besni ve Tut ilçeleri ile çevrilidir.

Batman kürtçe ismi nedir?

Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Batman ilinin merkezini oluşturan şehirdir.

Hakkari’nin Kürtçe ismi nedir?

Hakkâri (Kürtçe: Colemêrg), Hakkâri ilinin merkezini oluşturan şehirdir.

Bitlis Kürt yeri mi?

Bitlis Emirliği, 24 Bitlis aşiretinin birleşmesiyle oluşan Müslüman bir Kürt beyliğidir.

Bitlis Alevi mi?

[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkari, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.

Bitlis’in kökeni nedir?

Asur dilinde Bit kelimesi yurt, Bet kelimesi kale, Bit-Liz kelimesi Liz’in toprağı, Bet-Lis kelimesi Liz’in kalesi anlamında kullanılır.

Dersim Kürtçe ne demek?

Bu teze göre “Darsım” Zazaca bir kelimedir; “dar” (ağaç) ve “sim” (gümüş); teze göre Darsım “gümüş ağacı” anlamına gelmektedir.

Tunceli’nin diğer ismi nedir?

İlin eski adı Dersim’dir. 26 Haziran 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Dersim ili ilçeye dönüştürülerek Elazığ’a bağlanmıştır. 25 Aralık 1935’te çıkarılan 2884 sayılı Tunceli Vilayet İdaresi Kanunu ile Dersim adı değiştirilmiş ve yeni il merkezi Mamiki köyünde kurulmuştur.

Dilok kürtçe ne demek?

Kısaca Antep’in adı Kürtçe’de Ayntab, Entab, Eyntab’dır. Dilok başka bir yerdir ve Kürtçesi Dolix / Dolixê’dir. Medler ve Asurlular arasında Dolixê için çok sert savaşlar olmuştur.

Elazığ’ın Kürtçe ismi nedir?

Elazığ (Türkçe telaffuzu: /elazɯː/; eski Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz Kürtçe: Xarpêt), Türkiye’nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski şehirlerinden biridir.

Kaynak: holikaholika.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir