Çocuk kitaplarında bulunması gereken özellikler nelerdir?
Çocuk kitaplarında bulunması gereken üslup ve içerik özellikleri; boyut, kâğıt, cilt, kapak, sayfa düzeni, etiketleme ve yazı boyutudur.
Çocuk kitabı yazarken nelere dikkat etmeli?
Çocuk kitabı yazarken kelime sayısı, kullanılacak kelimeler, cümle yapılarının basit mi yoksa karmaşık mı olduğu, kurgu biçimleri, tema ve çizimler hedef kitleye göre belirlenmelidir. Kitabı yazmadan önce tüm bu detayları düşünmeli, bir plan yapmalı ve ardından yazmaya başlamalısınız.
Çocuk edebiyatının özellikleri nelerdir?
Çocuklara uygun konuları ele alan dilsel ve üslupsal olarak çeşitli bir edebiyattır. Diğer edebiyat türlerine göre daha yüksek eğitimsel ve ahlaki değere sahip yazılardır. Normal edebiyatla karşılaştırıldığında, çocuklar için daha eğlenceli ve keyifli bir edebiyat türüdür.
Çocuk kitaplarının iç yapı özellikleri nelerdir?
Hikaye anlatımında karmaşık ve yoğun bir anlatım yerine anlaşılır, sade, akıcı ve açık bir dil kullanılması, çocuğun okuduğunu anlayıp keyif almasını sağlaması açısından önemli görülmektedir.
Kitap özellikleri nelerdir?
Kitapların baskı bilgileri kapsamında; kitapların yazarları ve editörleri, yayıncıları, yayın yılları, yayın yerleri ve baskı numaraları verilmektedir. Kitapların fiziksel özellikleri kapsamında; sayfa sayısı, kitap ebatları (büyüklüğü), cilt, kağıt türü, kapak yapısı ve dış kapak görseli yer almaktadır.
Çocuk kitaplarında resimleme nasıl olmalı?
1- Görseller kolay yorumlanabilir olmalı, kahramanlar veya karakterler hareket halinde olmalıdır. 2- Sanatsal değer taşımalıdır. 3- Görseller ve çizimler ilgili metinle aynı sayfada olmalı veya görsel ve metin aynı sayfada olmalıdır. 4- Görsel veya karakter, metindeki düşünce ve olayları yorumlayabilmelidir.
Kitap yazarken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir kitap yazarken nelere dikkat etmelisiniz? Peki bir kitap yazmaya başlamadan önce ne yapmalısınız? Karakterinizi yaratın. Detaylara dikkat edin.
Çocuk kitabı kaç sayfa olmalı?
Çocuk kitapları için bir kitabın en az 16 sayfa olması gerekir. Roman, kısa öykü, deneme, makale ve seyahatname gibi türler için sayfa sayısı en az 48 sayfa (3 çift sayfa) olmalıdır. 48 sayfadan az olan eserlerde, sırt çok incedir ve okuyucunun kitabı okuması zordur.
Çocuk edebiyatı nasıl olmalıdır?
✓ Okul öncesi çocuk edebiyatı, çocuğun fiziksel ve davranışsal gelişimine paralel olarak olumlu etkilerde bulunmalıdır. ✓ Çocuk edebiyatı, okul öncesi çocukların “eğlenerek” vakit geçirmelerine olanak veren nitelikte olmalıdır. ✓ Çocuğu eğlendirirken aynı zamanda keşfetmeye ve analiz etmeye de teşvik etmelidir.
Çocuk edebiyatının temel ilkeleri nelerdir?
Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu ‘edebi’ kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuklar için birtakım yararlar sağlaması), ‘uygunluk’ ilkesi gözetilerek yaratılması ve ‘çocuk gerçekliği’nin temsiline dayalı olmasıdır.
Çocuk edebiyatında bulunan en önemli kavram nedir?
Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.
Çocuk edebiyatının temel amacı nedir?
“Çocuk edebiyatı, çocukların büyüme ve gelişmelerine, hayal güçlerine, duygu, düşünce ve duyarlılıklarına, eğitim-öğretim sırasında sevinç ve eğlencelerine katkıda bulunmayı amaçlayan çocuk dostu edebiyattır.” (Şirin, 1994: s. 117)
Çocuk kitaplarının biçimsel özellikleri nelerdir?
Kitabın biçimsel özellikleri şu şekilde dikkate alınmalıdır: Kapak resimleri canlı, ilgi çekici ve kitabın içeriğiyle uyumlu olmalıdır. … Kitap dayanıklı ve mat kağıt üzerine basılmalıdır. … Kitap hacimli olmamalıdır. Harfler gözleri yormayacak kadar büyük olmalı ve baskı temiz olmalıdır.
Çocuk kitabının nitelikleri nelerdir?
Kağıdın mat ve dayanıklı olması, resim ve yazıların sayfalarda üst üste gelmemesi ve birbirine karışmaması, renklerin dağılmaması, harflerin rahat okunabilmesi, göz sağlığına uygun, kırışmayan, kolay yıpranmayan birinci veya ikinci hamur kağıt kullanılması, daha fazla makale…
Çocuk kitabı türleri nelerdir?
Çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda, bunların türleri genel olarak şunlardır: Masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, seyahatname, doğa ve bilim olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemeler.
Çocuk kitapları nasıl seçilir?
Kitapların dili çocuğun anlayabileceği kadar basit ve açık olmalıdır. Ders kitaplarında ve oyun kitaplarında kullanılan dil, kelime dağarcığının gelişimini desteklemek için zengin ve anlaşılır olmalıdır. Edebi değeri yüksek, yaratıcı ve düşündürücü kitaplar çocuğun dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunur.
Çocuklarda kişisel özellikler nelerdir?
Sürekli olarak sorunlarını, isteklerini ve düşüncelerini çevresindeki insanlara iletmek ister. Çocuklarda da dürüstlük, duygusallık ve saygı gibi kişilik özellikleri vardır. Tüm bu özelliklerin oluşumu aileden öğrenilen ve daha da önemlisi aile tarafından görülen tutum ve davranışlarla gerçekleşir.
Çocuk kitap türleri nelerdir?
Çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda, bunların türleri genel olarak şunlardır: Masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, seyahatname, doğa ve bilim olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemeler.
Çocuk kitapları kaç punto olmalı?
Okul öncesi çocuklara yönelik kitaplarda 24, 22 ve 20 puntoluk harfler kullanılırken; ilkokulun ilk yıllarındaki çocuklara yönelik kitaplarda 18, 16, 14 puntoluk harfler kullanılmalıdır. Çocuklar büyüdükçe kitaplarda kullanılan yazı tipi boyutu küçültülmelidir.
Kaynak: ankarapimapentamiri.com.tr