İçeriğe geç

Sokrates Neyi Savunur Kısaca

Sokrates neyi savunurdu?

Sokrates, toplumsal düzenin, ölçüt sistemi yani ölçütler kurularak sağlanacağını savundu. Kurulacak ölçütler, kişiye bağlı olarak değişmemeli veya aşırı zorlanmamalıdır. Ünlü filozofa göre, “eğer yerleşik standartlara sahip bir toplumsal düzen olsaydı devletten bahsedebilirdik.” 16 Kasım 2020

Sokrates’in felsefi görüşü nedir?

Sokrates, felsefenin “sözcüklerle değil, kavramlarla yapılabileceğini” savunmuştur. Diyalektik yöntemi uygulamasının temel amacı, sorular aracılığıyla insanların ruhlarındaki ahlaki özleri ortaya çıkarmak, sorular aracılığıyla görüşleri çürütmek ve gerçeği gün ışığına çıkarmaktır.

Sokrates kimdir kısaca özeti?

Sokrates, M.Ö. Atina’nın güneyindeki bir şehirde yaşamıştır. M.Ö. 469 ile 399 yılları arasında yaşamış bir Yunan filozofudur. Felsefe tarihindeki önemi, doğa çalışmasını bir kenara bırakıp dünyadaki insan varoluşunun anlamı ve nasıl yaşaması gerektiği ile ilgili sorulara cevap bulmaya çalışmasıdır.

Sokrates ölürken ne dedi?

Sokrates onlara öfkelendi. “Uğurlu sözlerle ölmek gerekir,” dedi. Sonra solgunlaşmadan, korkmadan veya tereddüt etmeden zehri içti. Son sözleri şunlardı: “Asclepius’a bir horoz söz verdik, yerine getirmeyi unutma.”

Sokrates neden idamı seçti?

Buna felsefi görüşlerinin ölümle yüzleşme biçimini nasıl şekillendirdiği de dahildi. Sokrates, ahlaki, dini ve politik konularla ilgili felsefi tartışmalara girdiği için ölüme mahkûm edildi.

Platon neyi savunur?

Platon, gerçek bilginin ancak ruhsal aydınlanma ve akıl yoluyla elde edilebileceğine inanıyordu. Ona göre, duyularla algılanan dünya değişkendir ve bu dünya hakkında gerçek bilgi edinmek mümkün değildir. Gerçek bilgi, akıl ve felsefi düşünme yoluyla elde edilebilir.

Sokrates’in dini nedir?

Çok tanrılı bir toplumda yaşayan Sokrates de çok tanrılı halk dinini benimsemişti; ancak ilahi lütfa ve ilhama inanıyordu ve her şeyin üstünde yüce bir gücün varlığını kabul ediyordu.

Sokrates’in ahlak anlayışı nedir?

Sokrates’in ifade ettiği ahlaki değerler genel olarak iyi, “evrensel”, kalıcı, her durum ve zamanda geçerli, bireysel olaylarla değişmeyen kavramlardı. Ilımlılık, yardımseverlik, cesaret, hakikat, adalet ve kanunlara uyma gibi değerler onun var olduğuna inandığı evrensel değerlere örnektir.

Felsefenin babası kimdir?

Antik Yunan’da felsefenin babası Thales’tir. Thales aynı zamanda deterministik ve indeterministik tartışmasını başlatan kişidir. Thales her şeyin kökenini veya Arkhe’yi suya dayandırmıştır. Daha sonra gelen Anaximenes ise havaya dayandırmıştır.

Sokrates neden öldü kısaca?

Sokrates’in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David’in 1787 tarihli yağlıboya tablosudur. Bazı Atinalılara karşı görüşlerini dile getirdiği için baldıran zehri içerek ölüme mahkûm edilen ve gençliğin ahlakını bozmakla suçlanan Yunan filozof Sokrates’in ölüm sahnesini tasvir eder.

Sokrates peygamber miydi?

İlivan-ı Safa filozoflarının, Nuh, İbrahim, Zerdüşt, İsa ve Muhammed ile birlikte Sokrates’i peygamberleri olarak temsil ettikleri bildirilmiştir. Ayrıca bazı kaynaklarda belirtildiği gibi peygamberler iki gruba ayrılır.

İlk filozof kimdir?

Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales’in Anadolu topraklarından gelmesi tesadüf değildir.

Sokrates’in en ünlü sözü nedir?

Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (M.Ö. 469, Atina – M.Ö. 399, Atina) antik Yunan filozofuydu.

Sokrates karısına ne dedi?

Sokrates ölüme mahkûm edildi. Söylentiye göre karısı ölümünden birkaç saat önce veda etmek için yanına geldi. Bu sırada karısı ağlayarak şöyle dedi: “Ah, bu kötü adamlar seni haksız yere öldürecekler.” Sokrates karısına şu şekilde cevap verdi: “Evet, haksız yere öldürecekler, haklı olarak öldürseler daha mı iyi olur?”

Sokrates ne ile suçlandı?

Platon’un “Sokrates’in Savunması” adlı eserinde anlattığı gibi, Sokrates şehrin tanrılarına inanmamakla, onları başka tanrılarla değiştirmekle ve böylece gençleri zehirlemekle suçlanır. Bu suçlamalara dayanarak Sokrates ölüme mahkûm edilir.

Sokrates’in ahlak anlayışı nedir?

Sokrates’in ifade ettiği ahlaki değerler genel olarak iyi, “evrensel”, kalıcı, her durum ve zamanda geçerli, bireysel olaylarla değişmeyen kavramlardı. Ilımlılık, yardımseverlik, cesaret, hakikat, adalet ve kanunlara uyma gibi değerler onun var olduğuna inandığı evrensel değerlere örnektir.

Sokrates varlık anlayışı nedir?

Sokrates’e göre insan, doğası hakkında diyalog veya diyalektik düşünme yoluyla bilgi edinebilir. Bu nedenle, onun felsefesinde insan, kendisine yöneltilen rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verme yeteneğine sahip bir varlık olarak tanımlanabilir.

Sokrates’in savunması ana fikri nedir?

Sokrates; Atinalıların kendisine haksız yere saldırdıklarını ileri sürmüş ve suçlayanları felsefi gerekçelerle savunmuş, insanların bilerek kötülük yapmadıklarını belirtmiştir.

Sokrates hangi akıma aittir?

Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel’dir. Akıl tarafından belirlenen, evrensel ve kesin bilgiye dayanan bir matematik ve mantıktır. Sokrates ilk rasyonel düşünür olmasına rağmen görüşlerinden hiçbir iz bırakmamıştır.

Kaynak: rdb.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir